Egy december 27-én nyilvánosságra hozott felmérés eredményei azt mutatják, hogy a franciák egyre kevésbé elégedettek a közös valutával. Nagy többségük ugyanis úgy gondolja, hogy elsősorban az euró miatt csökkent a gazdasági növekedés és emelkedtek az árak.

A Le Perelin magazinban megjelent kutatási eredmények szerint a válaszadók 52 százaléka szerint a frank euróval történt felváltása “elég rossz” vagy “nagyon rossz” ötlet volt – három évvel ezelőtt a válaszadóknak csak mintegy 45 százaléka gondolta így.

Még egyértelműbben vélekednek a franciák a közös pénznem inflációra gyakorolt hatásáról: 94 százalékuk gondolta úgy, hogy az euró közvetlen hatással van az árak emelkedésére.

Öt évvel az euró kézzelfoghatóvá válása után a legtöbb európai országban az állampolgárok közel fele vagy kétharmada még mindig az “egyszer volt” pénzekben számol napi bevásárlásuk során.

Szakértők szerint az euró elfogadottsága annak 2002-es bevezetése óta most a legkisebb az EU tagállamaiban. Akkoriban az európai válaszadók mintegy 59 százaléka látta előnyösnek a közös valutát – ez az arány mára minden forrás szerint 50 százalék alá esett.