Az Alkotmánybíróság (Ab) 2007 első hónapjaiban elsősorban az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatai ellen emelt kifogásokra, az úgynevezett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos, valamint a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseit érintő indítványokra koncentrál – mondta el Sereg András, a szervezet sajtófőnöke.

A testület előtt összesen csaknem ezerötszáz folyamatban lévő ügy van. A Gyurcsány-csomag alkotmányosságával kapcsolatban csaknem ötven beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz. Soron kívüli eljárásban eddig már nyolc ügyben született döntés. A tavalyi év utolsó teljes ülésén, december 19-én az elvárt társasági adóval kapcsolatos indítványok tárgyalását kezdték meg az alkotmánybírák. Előreláthatólag további huszonöt határozat készül majd a parlament által nyáron elfogadott Gyurcsány-csomaggal összefüggésben – közölte Sereg András.

Ugyancsak soron kívüli eljárásban tárgyalja az Ab a népszavazási ügyeket. A Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő hét OVB határozattal szemben tizenhat kifogás érkezett. Tavaly összesen negyven kifogás érkezett népszavazási ügyben, a testület húsz népszavazási tárgyú határozatot hozott, jelenleg húsz ilyen ügy van folyamatban összesen kilenc témában.

Ugyancsak soron kívül tárgyalja a testület azt a két köztársasági elnöki beadványt, amelyekben az államfő az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló törvényt, valamint az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvényt küldte meg véleményezésre az Alkotmánybírósághoz.