Piaci elemzések szerint 2007-ben megáll, sőt visszájára fordulhat a digitális zenei piac növekedése, és ez a folyamat végleg kihúzhatja a talajt a főleg zenei fájlok védelmére használt digitális jogkezelő rendszereket (DRM) alkalmazó társaságok lába alól.

Ha az elemzőknek igazuk van és 2007-ben tovább folytatódik a piac stagnálása, azzal elveszik a multimédia fájlok DRM rendszerekkel történő ellátását propagáló jogvédő szervezetek egyik legfőbb hivatkozási alapja, miszerint a digitális jogkezelő rendszerek révén ki lehet egyenlíteni az évek óta hanyatló CD eladásokból fakadó bevételkiesést.

Az előző év tapasztalatai mindenesetre nem sok jót vetítenek előre: az internetes és mobil letöltési mutatók gyakorlatilag hónapról hónapra változatlanok maradtak, és a a különböző időszakok eredményének az előző év hasonló adataival való összevetése sem mutatott jelentős növekedést.

A mobilos letöltések csökkenése különösen azért aggasztja a piaci szereplőket, mert az összes digitális letöltésből fakadó bevétel több mint fele innen származik. A zenepiacon is állóháború alakult ki, hiszen a zeneipar hiába próbál összefogni a részben általa életre keltett iTunes ellen: semmilyen módon nem sikerül a felhasználók számára is vonzó alternatívát kínálni az interneten.

A fentiek fényében nem csoda, ha a DRM-eket nem alkalmazó üzleti megoldások egyre vonzóbbak lesznek a szórakoztatóipar szereplői számára és mind többen hangoztatják, hogy csak a DRM-ek kiiktatása eredményezheti a kereskedelmi célú letöltések piacának további bővülését.