Az amerikai piac elveszése talán mégsem jelent kiheverhetetlen veszteséget az on-line szerencsejátékokkal foglalkozó társaságoknak: az elmúlt hónapok kimutatásai ugyanis az európai és ázsiai piacon elért eredmények jelentős növekedéséről számolnak be.

Ismeretes, hogy az Egyesült Államok tavaly szeptemberben az Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) elfogadásával betiltotta az on-line szerencsejátékokat s ez kis túlzással az egész iparág jövőjét veszélybe sodorta.

Most azonban kiderült, hogy a két legnagyobb szereplő, a Sportingbet és a Partygaming 2006 utolsó két hónapjában Európában és Ázsiában sikerrel pótolta az amerikai piac elvesztésével keletkezett veszteségeket.

Az on-line szerencsejátékok piacán a fellendülés mellett tovább folytatódik az a piaci konszolidációs folyamat, amelyet az UIGEA elfogadásával járó sokk váltott ki. Ennek során az iparág szereplői felvásárlásokkal igyekeznek elejét venni a jogszabályi környezet esetleges kedvezőtlen változásának: az EU több országában, így hazánkban is folyamatos vita tárgya az állami szerencsejáték-monopólium és az on-line szerencsejátékok viszonya.

Érdekes, hogy elemzők szerint a felvásárlási folyamat legnagyobb nyertesei éppen azok a tőkeerős amerikai társaságok lehetnek (MGM, Sands), akik az UIGEA révén hazai piacukról voltak kénytelenek lemondani.