A rendőrségi törvényt módosítaná a Morvai Krisztina büntetőjogász által vezetett, az október 23-i megmozdulásokkal foglalkozó független vizsgálóbizottság. A testület január 23-án az interneten teszi közzé jelentését.

A rendőrségi törvényt kell módosítani a Morvai Krisztina büntetőjogász által vezetett, az október 23-i eseményeket vizsgáló független bizottság jelentése szerint. A civil testület január 23-án az interneten teszi közzé vizsgálati anyagát. Morvai szerint rossz a rendőrségi szabályozásnak az a passzusa, hogy a tüntetés helyszínén tartózkodókat egynemű közegként kezelve kell feloszlatni. “Az Astoriánál ez kudarcot vallott, hiszen a békés, bejelentett rendezvényen részt vevő fiatalok, öregek, nők és gyermekek csoportjait oszlatták fel úgy, mintha randalírozó tömegként viselkedtek volna. Ez ellenkezik az alkotmányos alapjogokkal és a gyülekezési törvénnyel is” – mondta a büntetőjogász.

A most is folyamatban lévő vizsgálatuk középpontjában az áll, hogy kinek az utasítására verték szét a Fidesz-emlékezést, erre eddig azonban még nem kaptak választ. Mint ahogy arra sem, milyen testület rendelte el azt, hogy 23-án, hajnalban, a Kossuth tér kiürítése után hermetikusan lezárják a teret az emlékezők elől. “Eddig nem találtunk felelőst, aki a fővárosi rendőrkapitányt, Gergényi Pétert utasította erre” – mondta Morvai. A jogász szerint teljesen mindegy, Belügyminisztériumnak vagy Rendészeti Minisztériumnak hívják-e a rendőrséget felügyelő tárcát. Szerinte október 23-án politikai utasításra verték szét a békés demonstrációt az Astoriánál. A politikai motivációt Morvai szerint az bizonyítja, hogy a rendőri akciót vezető budapesti rendőrkapitányt a kormányfő nem engedte nyugdíjba vonulni, illetve Demszky Gábor főpolgármester ki is tüntette az események után.

Felvetésünkre, hogy a civil jogászbizottság mennyiben különbözik a Gönczöl Katalin által vezetett kormánytestülettől, azt mondta: ők a nyilvánosság bevonásával dolgoznak. Így internetes oldalukra felkerülnek a közjogi méltóságokhoz, bíróságokhoz írt leveleik és az azokra érkezett válaszok, valamint a kórházaktól megkapott pontos sérültszám is.

Morvai Krisztina szerint az is olvasható lesz a neten, hogy október 23-án sokan szenvedtek fejsérülést gumilövedékektől, nyolc embernek sérült meg a szeme, illetve egy férfinak az ujjait is amputálni kellett a rendőri brutalitás miatt.