A kis méretű uniós tagállamoknak a jövőben ne legyen külön tárcával rendelkező biztosuk az Európai Bizottságban – javasolta egy TV-interjúban Günter Verheugen, a jelenlegi bizottság egyik alelnöke.

Günter Verheugen a német ZDF állami televíziónak adott interjúban – amelyből az Euobserver idéz – úgy vélekedett, hogy az EU kis tagállamainak nem kellene teljes jogú biztossal rendelkezniük a jövőben az Európai Bizottságban, ehelyett helyettesi poszttal kellene beérniük. „Egy kis tagállam jobban profitálna abból, ha egy helyettes biztosa lenne egy fontos területen, mintha egy marginális tárcát irányító biztossal rendelkezne” – hangsúlyozta a jelenlegi bizottság német tagja, aki a testület hatékonyságának növelését célzó reformokról fejtette ki álláspontját. Verheugen azt is szorgalmazza, hogy a jövőben az Európai Parlament válassza meg az Európai Bizottság elnökét és annak teljhatalma legyen a biztosok kiválasztásában, megfosztva ettől a jogtól a tagállamokat.

Az ipari ügyekkel foglalkozó biztos elképzelése elemzők szerint elsősorban azoknak a kisebb tagállamoknak a heves ellenállásába ütközik majd, amelyek az alkotmányos szerződésről folyó vitában a biztosok közötti mindenféle különbségtétel ellen emelték fel a szavukat. Verheugen javaslata túl is megy az alkotmányban foglalt megoldáson, amely a tagállamok számának kétharmadánál húzta meg a Bizottság létszámát és a tagállamok egy egyenlő rotációs rendszer alapján küldenének képviselőket a testületbe. Ebben az esetben tehát elvileg előfordulhat, hogy néhány évig sem német, sem francia biztosa nem lenne a Bizottságnak.