Bírságolt, de a Hild Csoporthoz tartozó Örökjáradék Zrt. szerződéseiben nem talált kivetnivalót a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa. A főként néhány sajtónyilatkozatra és újságírói félinformációra alapozott elmarasztaló döntést és a kiszabott bírságot azonban megalapozatlannak és igazságtalannak tartja a cég. A Társaság bírósághoz fordul, mihelyt megérkezik a döntés írásos indoklása.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tegnap több pontban elmarasztaló döntést hozott az Örökjáradék Zrt. ellen. A kiszabott bírság hivatalos indoka szerint az elmarasztalás alapja a fogyasztók megtévesztése − ugyanakkor magukban a szerződésekben semmiféle kifogást nem talált és semmilyen megtévesztést nem állapított meg a Versenytanács.

Az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. álláspontja a döntéssel kapcsolatban:

A Versenytanács egyik indoka a Deutsche Bank AG tulajdonosként való szerepeltetése volt.

  • Az Örökjáradék Zrt. ezzel szemben kijelenti: egyetlen nyilvános nyilatkozatukban sem állították, hogy DB tulajdonos lenne. Az azonban tény, hogy a DB-nek opciója van a tulajdonszerzésre.
  • Teljes egészében megfelel a valóságnak az is, hogy a Hild járadékait 100 %-ban a Deutsche Bank AG (London) finanszírozza. Ezt a megállapítást a Hild Csoport a DB-vel közösen fogalmazta meg, és a DB hozzájárult ennek a publikálásához a nyilvánosság számára.
  • A Versenytanács indokai között az is szerepelt, hogy a DB-vel kötött szerződés meghatározott időre szól. Ez azonban a nemzetközi hitelezési gyakorlatban teljesen megszokott, határozatlan idejű hasonló konstrukció nem létezik.

A Versenytanács nem látta bizonyítottnak, hogy a Hild Csoport ajánlata a legjobb a magyar piacon. Ezt a jelzős szerkezetet azonban számos konkrét tény támasztja alá:

  • az ügyfelek által végzett összehasonlítás alapján, azonos feltételek mellett a Hild havi járadékösszege a legmagasabb;
  • a piacon nincsen a Hildénél magasabb első kifizetési összeg;
  • abban az esetben, ha a Hild nem fizetne, a tulajdonjog automatikusan úgy száll vissza az eredeti tulajdonosra, hogy az addig kifizetett összegeket nem kell visszafizetnie − ellentétben pl. az OTP Életjáradék Zrt. konstrukciójával, ahol ilyen esetben vissza kell fizetni az addig teljesített kifizetéseket;
  • a szerződéssel széleskörű szociális program jár együtt (klub, havi ingyenes kirándulások, stb.)
  • a szerződéssel kedvezményes árú gondoskodási szolgáltatási csomag is jár igény szerint (otthontakarítás, betegápolás, stb.).

A Hild csoport jellemzőnek és sajnálatosnak találja azt a tényt, ami ma több sajtóorgánumban megjelent: a GVH eljárását az a Hild Imre kezdeményezte, aki a konkurens OTP Életjáradék Zrt. vezérigazgatója és akivel a Hild Kft. jelenleg is perben áll.

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben számos büntetést szabott ki − a bírságok összege néhány esetben elérte több milliárd forintos nagyságrendet. A megbírságoltak között volt az OTP Nyrt. is, 100 millió forintra. Ezekhez a bírságokhoz képest a mostani büntetés jelképesnek tekinthető − az Örökjáradék Zrt. és a Hild Kft. azonban bírósághoz fordul − nem a büntetés összege, hanem jó üzleti hírének megőrzése miatt.

A Hild Csoport marketing-igazgatója, Földeák Gábor a döntéssel kapcsolatban kijelentette: „A szerződéseink korrektek, azokban nem talált kivetnivalót a GVH. Ez is bizonyítja, hogy a mi szerződött partnereink teljes biztonságban vannak és továbbra is élvezhetik a nagy összegű járadékok és a szociális hálónk minden előnyét.

Amint megkapjuk a döntés írásos szövegét, azt bírósági úton meg fogjuk támadni.