DNS-minta alapján, Budapesten azonosítják a Prikkel Tamás és feleségének maradványait, melyekre kiégett autójukban csütörtök este bukkantak a rendőrök. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe, de további embereket keresnek.

Budapestre szállították és soron kívüli azonosítási szakértői vizsgálatnak vetik alá azt a két szénné égett holttestet, amelyre a Prikkel házaspár nemrég megtalált gépkocsijában bukkantak. Az elsődleges vélemények szerint 95 százalék bizonyossággal kijelenthető, hogy a december 29-én eltűnt mezőszilasi vállalkozónak és feleségének maradványai voltak a kiégett terepjáróban. Az eddig személyi szabadság megsértése miatt indított eljárást emberöléssé minősítették át. Az utolsóként csütörtök este őrizetbe vett hatodik és hetedik férfit már ennek gyanújával hallgatták ki.

A mezőszilasi Prikkel Tamás és felesége december 29-én kora este – egyes vallomások szerint egy tízmilliós tartozás visszafizetésének reményében – autózott át egyik falubelijéhez, N. Józsefhez. A nyomozók az eddigi adatok alapján úgy vélik, hogy a házaspárt a tartozás kifizetésének ürügyén csalták a családhoz. Az elkövetők jóval korábban előkészítették elrablásukat, kivégzésüket, valamint a holttestek elrejtését, megsemmisítését.

A terepjárójukkal érkező Prikkeléket valószínűleg azonnal cselekvésképtelenné tették. Az is elképzelhető, hogy rögtön végeztek velük. A testeket saját autójukba tették, majd egy előre kiválasztott, rendkívül nehezen megközelíthető, elhagyatott, erdős-sziklás területre hajtottak. Mintegy huszonöt kilométert autóztak. A terepjárót a tetemekkel gyúlékony anyaggal öntötték le, majd felgyújtották.

Az autó teljesen kiégett, a holttestekből csak néhány csontot lehetett felismerni. Az emberi maradványokat még csütörtök este elszállították. Azonosításuk DNS-minták alapján néhány napig eltarthat. A roncsot 5-én sikerült a felázott szántón keresztül elszállítani Börgöndre. Alaposan átvizsgálják, bár kicsi a valószínűsége, hogy értékelhető és azonosításra alkalmas nyomokat találnak.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense megerősítette, hogy eddig hat olyan személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akinek nagy valószínűséggel köze van a kettős gyilkossághoz. Az egyes szerepek tisztázása, a tényleges elkövetők kiválasztása és a gyilkosság indokának pontosítása még hátravan. A szóvivő utalt rá, hogy a döntő fordulat ellenére a nyomozók továbbra is gőzerővel dolgoznak. Valószínűleg újabb gyanúsítottjai lesznek az eljárásnak. A kétmilliós nyomravezetői díjat visszavonták, a rendőrök ugyanis lakossági segítség nélkül jutottak az elkövetők, illetve az elrabolt gépkocsi nyomára. A szóvivő kérdésünkre azt mondta, hogy egyébként egyetlen olyan bejelentő sem volt, aki a kétmillió forint reményében értékelhető információval segítette volna a nyomozást.