Tavaly 1,1 millió embernek nem volt semmilyen egészségügyi biztosítása, ennek ellenére valószínűleg igénybe vették az egészségügy szolgáltatásait – olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében.

A magyar egészségügyből tavaly 10,3 millió magyar és külföldi állampolgár kapott “ingyenes” orvosi ellátást, közülük azonban mindössze 3,5 millióan fizettek járulékot – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataiból. A többieket valóban ingyen gyógyítják, ám 1,1 millió ember úgy kaphatott eddig orvosi ellátást, hogy nem volt rá jogosult – olvasható az OEP működésről készült számvevőszéki jelentésben. Egészségügyi ellátásra ugyanis járulékfizetéssel, nyugdíjasként vagy 18 év alatti eltartottként válhatnak jogosulttá az állampolgárok. De a költségvetés járulékot fizet a munkanélküliek és a hajléktalanok után is, így ők is biztosítottak.

A kormány tervei szerint április elseje után minden orvosi rendelőben, kórházban online ellenőrizhetik, hogy a rendelésre jelentkező beteg társadalombiztosítási azonosító jele (taj-szám) érvényes-e, illetve hogy jogosult-e az OEP által finanszírozott orvosi ellátásra. Ha nincs biztosítása, vagy más módon sem jogosult ellátásra, akkor az életmentő beavatkozásokon túl fizetnie kell a kezelésért.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének időpontjában ugyanakkor korántsem volt megfelelő az egészségbiztosító adatbázisa. A nyilvántartott adatok tizenöt százaléka pontatlan vagy hibás volt. A nyilvántartást bonyolítja, hogy jelenleg 105-féle módon lehet biztosítási jogot szerezni. Emellett a biztosítotti adatok begyűjtése az 1,2 millió foglalkoztatótól sem volt sokáig zökkenőmentes: a legtöbb céggel, illetve költségvetési szervvel kapcsolatot tartó fővárosi igazgatóság az adatváltozásokat 2006 őszéig nem tudta aktualizálni.