Az Európai Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra a nyílt forráskódú szoftverek gazdasági, üzleti aspektusait vizsgáló tanulmányát, amely szerint az ilyen alkalmazásokra való átállás hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hagyományos, jogdíjas programok használata.

A megállapítás többek közt azért is érdekes, mert a Microsoft egyik legfontosabb érve a nyílt forráskódú szoftverek ellen éppen az azokra való átállás kapcsán felmerülő járulékos költségek megugrása volt.

A bizottsági jelentés [pdf] most bebizonyította, hogy a nyílt forráskódú szoftverek bevezetése az üzleti környezetbe legfeljebb rövid távon implikál jelentősebb költségeket, hosszabb távon viszont mindenképpen olcsóbb.

A Bizottság szakértői összesen hat, különböző európai országban működő, többségében állami szervezet működését tanulmányozva vonták le következtetéseiket. Az intézmények mindegyike a saját működésének leginkább megfelelő módon állt át a nyílt forráskódú szoftverek használatára.

Az elemzés során azt vizsgálták, hogy milyen beszerzési és fenntartási költségekkel járnak a jogdíjas és a nyílt forráskódú szoftverek és különös figyelmet szenteltek a pénzben közvetlenül nem kimutatható költségeknek (pl. hatékonyság).

A jelentés ugyanakkor kiemeli, hogy a nyílt forráskódú szoftverekre való átállás minden esetben jelentős költségeket implikált az adott szervezet számára. Ezek a költségek azonban legfeljebb egy éven belül megtérülnek.

Kimutatásra került ugyanakkor az is, hogy a dolgozók hatékonyságát (tehát az egy munkaegység elkészítésére fordított időt) alapvetően nem befolyásolja a Microsoft Office-ról a nyílt forráskódú Openoffice-ra való átállás.