Az International Telecommunications Union 2006 végén megválasztott új főtitkára a közelmúltban egyértelműen leszögezte: az általa vezetett szervezet nem kíván nagyobb részt vállalni az internet felügyeletéből, inkább a már most is a szervezet hatáskörébe tartozó feladatok megvalósítására koncentrál.

Az internet felügyeletét (vagyis az internetes címek kiadását és az egyes oldalak közti kapcsolatok ellenőrzését) jelenleg az amerikai kereskedelmi minisztérium befolyása alatt álló ICANN látja el. Az amerikai kormányzat már több fórumon is ígéretet tett az ICANN függetlenségének biztosítására, ez azonban még mindig nem következett be – legutóbb éppen 2010-ig hosszabbította meg saját ellenőrzési jogosítványait.

Sokak szerint az ICANN feladatainak átvételére az ITU többek közt azért lehetne alkalmas, mert hasonló területtel foglalkozó, nemzetek felett álló független kormányközi szervezet. Hamadoun Toure legutóbbi nyilatkozataival azonban szertefoszlatta az ITU szélesedő jogosítványaival kapcsolatos reményeket.

Az ENSZ nemzetközi hírközlési igazgatásért felelős szakosított szervének vezetője szerint nem az ITU-nak kell foglalkoznia az internettel, hanem az annak igazgatásáért felelős szervezeteknek kellene fokozottabban együttműködniük. Toure szerint a fokozott együttműködés minden problémára megoldást kínálhat. “Minden szervezetnek megvan a maga szerepe” – mondta a főtitkár egy Genfben megrendezett konferencián, majd hozzátette: “A már működő szervezetek a jelenlegi keretek közt egymással jobban együttműködve hatékonyabban meg tudják oldani a feladatokat, mint egy új hatáskörökkel felruházott nemzetközi szervezet.”

Toure főtitkár saját feladatát abban látja, hogy szervezete véleményét az internet kormányzásáról szóló közbeszédben képviselje és az ITU segítségével technikai alapot teremtsen a világháló működéséhez.

Az ITU mali származású vezetője sokkal inkább a szervezet hatáskörébe tartozó feladatnak érzi a számítógépes biztonságtechnika, továbbá a 3G mobilkommunikáció és a szélessávú internet elérhetőségének világméretű fejlesztését és az ezzel járó költségek csökkentését.