A négy nagy könyvvizsgáló cégnek jogi védelmet kell biztosítani az akár bedőlésüket is okozható esetleges kártérítési igényekkel szemben – derül ki egy csütörtökön ismertetendő bizottsági állásfoglalásból.

A dokumentum, melyet előzetesen a Financial Times ismertetett, első alkalommal tér ki arra, az Európai Bizottság miként is kívánja megvédeni a kártérítési perektől az olyan nagy könyvvizsgáló cégeket, mint amilyen a KPMG, az Ernst & Young, a PwC vagy a Deloitte.

A lépés mögött Brüsszel azon aggodalma húzódik meg, hogy – az Arthur Andersen után, melynek a 2002-es Enron-botrány lett a veszte – a peres eljárások egy újabb nagy cég bedőlését eredményezhetik. Ez már csak azért sem lenne szerencsés, mert ebben az esetben a nemzetközi üzleti szféra képviselőinek egyre nagyobb kihívást jelentene olyan globális kitekintéssel rendelkező könyvvizsgálót találni, mely ellenjegyezné elszámolásaikat.

Brüsszel szerint tavaly a könyvvizsgáló cégeknek csak Európában öt olyan kártérítési igénnyel kellett szembesülniük, melyek értéke meghaladta az 1 milliárd dollárt, és 11 olyannal, melyek értéke 250 millió és 1 milliárd dollár között mozgott. A szkeptikusok azonban ezzel szemben azzal érvelnek, hogy csak egy maroknyi igény jutott el a tényleges kifizetésig, ráadásul a végső összeg viszonylag kicsi volt.

A Bizottság négy opciót vázol fel a könyvvizsgálók védelmének javítására: 1) európai szinten rögzített pénzügyi limitet vezetnének be a könyvvizsgálók felelőssége tekintetében; 2) az auditált cég tőkepiaci értéke alapján vezetnének be egy plafont; 3) vagy pedig egy olyan felső összeget, melynek alapját az auditálási összeg többszöröse tenné ki.

A 4) opció, melyet csak a tagállami kormányok hajthatnának végre, bevezetné az „arányos felelősség” elvét, ami azt jelentené, hogy a könyvvizsgálók csak azon kár megfizetéséért lennének felelősek, melyek a saját és nem az ügyfél hibájából keletkeztek.

A bizottsági dokumentumot konzultációra fogják bocsátani, melyhez várják a tagállamok, a szabályozó hatóságok és a magánszektor hozzászólásait is.