Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament csütörtökön, amelyben a képviselők a Líbiában halálra ítélt palesztin orvos és öt bolgár ápolónő halálos ítéletének megsemmisítését követelik, és figyelmeztetnek: az ügynek hatása lesz az EU-líbiai kapcsolatokra is.

Az 567-1-7 arányban elfogadott szövegben az Európai Parlament „elítéli a líbiai büntetőbíróság 2006. december 19-i ítéletét, amely az ismételt tárgyaláson halálra ítélt öt bolgár ápolónőt, valamint egy palesztin orvost”.

A szöveg szerint alapos a gyanú, hogy a bolgár ápolónőket és az orvost a börtönben kínozták a hamis vallomás kikényszerítése érdekében.

Az állásfoglalás „ismételten határozottan elutasítja a halálbüntetést, valamint emlékeztet rá, hogy az EU szerint a halálbüntetés eltörlése hozzájárul az emberi méltóság előmozdításához és az emberi jogok fokozatos fejlesztéséhez”.

A képviselők kiemelik, hogy Bulgária csatlakozásával „a bengázi tárgyalás közvetlenül érinti az Európai Unió öt állampolgárát”.

Az EP „felszólítja az érintett líbiai hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a halálos ítélet felülvizsgálata és megsemmisítése érdekében, és humanitárius alapon tegyék lehetővé az ügy gyors lezárását, ami szükséges előfeltétele a Líbiával ápolt uniós kapcsolatok folytatásának”.

A képviselők felszólítják az Európai Bizottságot és a Tanácsot, „hogy – amennyiben az ügy nem oldódik meg megnyugtatóan – vegyék fontolóra a Líbiával ápolt kapcsolatok felülvizsgálatát minden olyan területen, amelyet az Unió szükségesnek talál”.

Előzmények

1999. február 9-én a líbiai hatóságok őrizetbe vettek több, a bengázi al-Fátih kórházban dolgozó bolgár ápolónőt, 2000. február 7-én pedig bírósági eljárás indult a líbiai népbíróságon hat bolgár, egy palesztin és kilenc líbiai állampolgár ellen azzal a váddal, hogy szándékosan HIV vírussal fertőztek meg több száz gyermeket.

A bíróság 2004. május 6-án kivégzőosztag által végrehajtandó halálos ítéletet hozott öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ellen. A 2006. május 11-től újratárgyalt perben 2006. december 19-én megerősítették a halálos ítéletet.

Az EP által elfogadott szöveg emlékeztet: „2003-ban a líbiai hatóságok kérésére ismert nemzetközi HIV/AIDS-szakértők olyan jelentést fogalmaztak meg, amelynek következtetése szerint a kérdéses esetben a HIV vírus a vádlottak Líbiába érkezését megelőzően kezdődött kórházi fertőzésként terjedt”. „A vádlottak ártatlanságának ezen szilárd bizonyítékait számításon kívül hagyták és nem vették tekintetbe” – vélte az EP.