Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott (48 éves komlói férfi) és a sértett mintegy 30 éve ismerték egymást, viszonyuk barátiként volt jellemezhető. A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 12 év fegyházra enyhítette, egyebekben az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

A sértett a vádlott unokahúgával létesített élettársi kapcsolatot, amely azonban nem volt felhőtlen. A sértett italozásai és ennek nyomán tanúsított agresszív magatartása miatt az élettársa és a fia gyakran fordultak segítségért a közelben lakó vádlotthoz, aki kiállt rokonai mellett, ezért a sértettel megromlott a viszonya. A sértett élettársi viszonya 2004. márciusában megszakadt és a férfi elköltözött a vádlott unokahúgától.

2004. június 15-én a vádlott unokahúgánál a fia ballagását ünnepelték, az összejövetelen a vádlott is részt vett, ahol alkoholt is fogyasztott. Az utolsó vendégek távozása után az ittas sértett megjelent volt élettársánál és kötekedni, hangoskodni kezdett. A nő fia tartott attól, hogy mint annyiszor, most is tettlegességre fog sor kerülni, ezért kirohant a lakásból, hogy szóljon a vádlottnak. Távozását észrevette a sértett és utánament. A fiú az utcáról kiabált a vádlottnak, aki meghallva ezt egy kést vett magához és az utcára indult és amint ütőtávolságra ért, a nála lévő késsel 2 alkalommal mellkason szúrta a férfit. A szúrást követően a sértett megtántorodott, majd összeesett. Eközben az utcára érkezett volt élettársa is. Bár az erősen vérző sebet egy pólóval leszorítva megpróbálták a vérzést csillapítani, a sértett néhány perc múlva elhalálozott. Halálának oka a a szívszúrást követően kialakult mellűri elvérzésben jelölhető meg, életét az azonnal kiérkező szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntettében, ezért mint többszörös visszaesőt 14 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

(2007.01.19., O.J.)