Az Európai Bizottság jogi lépéseket tett Ausztria és Belgium ellen, mert korlátozzák a más tagállamokból érkező diákok, az oktatáshoz való hozzáférését.

A testület egyelőre figyelmeztető levelet küld a két országnak, hogy változtassanak gyakorlatukon, ám az ügy az Európai Bíróságon is végződhet.

Az EU-szabályozás szerint minden EU polgárnak egyenlő hozzáférést kell biztosítani a felsőoktatási intézményekhez. A múlt évben a belgiumi francia közösség határozatban döntött úgy, hogy az orvosi egyetemen tanuló diákok 70 százalékának Belgiumi lakosnak kell lennie. A lépésre azért szánták el magukat, mert a francia diákok előszeretettel jelentkeztek az olcsóbb belga egyetemekre, ahol saját anyanyelvükön tanulhatnak, és amelyekre sokkal könnyebb a bejutás mint Franciaországban.

Ausztriában a német diákok özönlötték el az orvosi egyetemeket, s Bécs ezért úgy döntött, hogy egyetemein a külföldi diákok aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot. Ausztriát 2005 júliusában már egyszer elmarasztalta az Európai Bíróság. Akkor a testület szerint az osztrák egyetemek felvételi eljárása sértette az EU jogszabályokat, mert a külföldi diákoknak bizonyítaniuk kellett, hogy saját országukban felvételt nyertek az egyetemre, csak azután jelentkezhettek osztrák felsőoktatási intézménybe. Ezt a Bíróság nemzetiség alapján történő megkülönböztetésnek minősítette.