Az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott ( 42 éves férfi) 2006. március 24-én napközben járt a 93 éves sértettnél Nagyszakácsiban. Tűzifát hasogatott, majd bement a házba a fizetségét kérve. Ekkor figyelte meg, hogy az idős asszony a konyhában lévő, üzemen kívül helyezett hűtőszekrényből vette elő a pénzét és elhatározta, hogy az esti órákban visszamegy és ellopja azt.

A vádlott napközben nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, majd elhatározásának megfelelően este 10 óra után a sértett házához ment. Kifejezetten a bűncselekmény elkövetése érdekében a kezére húzott egy pár munkáskesztyűt és magával vitt egy nagyméretű fejszét. A sértett udvarában leemelte a villanyóra ajtaját és kikapcsolta a biztosítékot, hogy a házban ne legyen áram. Ezután az egyik ablakon lévő redőnyt megemelve és az ablaktáblát betörve bejutott a házba. A konyhában a hűtőhöz ment és kivett belőle egy dobozt, amelyben legalább 70.000 Ft volt, majd a zsebébe tette. A sértett – aki a konyhában lévő ágyon feküdt és felébredt – fel akart kelni, ezért a vádlott odalépett és a fejsze fokával minimum 4 alkalommal az idős asszony arcára ütött, aki védekezésül mindkét karját feje elé emelte, amelyre a férfi szintén ütéseket mért, legalább egyet a fejsze élével. Mivel a sértett nem halt meg, ezért a vádlott az idős asszonyt leszorította az ágyra olyan módon, hogy a nyakára is rátámaszkodott vagy rátérdelt, majd az ágyon lévő nagypárnát a sértett fejére tette, aki perceken belül meghalt. Ezt követően a vádlott a házat elhagyta, a kesztyűket elégette, a pénzből pedig mobiltelefont és karórát vett, illetve ismerőseinek több alkalommal italt fizetett.
A Somogy Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, ezért őt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal hogy legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra, mellékbüntetésül 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, elrendelte továbbá a vádlott kényszergyógyítását. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást a bántalmazás lefolyására vonatkozó részében helyesbítette. Ezek alapján a vádlott terhére azt állapította meg, hogy a férfi az ágyról felkelni próbáló sértettet a fejszével 6 alkalommal ütötte meg. 4 esetben az ütés közepes erejű volt és a sértett arcát érte, 2 esetben pedig a sértett védekezése folytán az idős asszony alkarját. A dulakodás a vádlott és a sértett között rövid ideig tartott, majd amikor a sértett hörgő hangokat hallatott a vádlott egy párnát tett a fejére. A sértett halála perceken belül elháríthatatlanul következett be a sérülései okozta traumás sokk miatt. Mindezek alapján az ítélőtábla az emberölés bűntettét kizárólag nyereségvágyból elkövetettként minősítette és a büntetést 15 év fegyházra változtatta, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős és végrehajtható.