Áprilisig négy új alkotmánybírót kell megválasztania a parlamentnek, máskülönben határozatképtelenné válik a testület. A jelöltek között szerepel Trócsányi László, Kiss László, Lévay Miklós és Lenkovics Barnabás.

“Két alkotmánybírót választ az Országgyűlés február 12-én” – mondta Szili Katalin tegnapi sajtótájékoztatóján, miután az öt parlamenti párt képviselői egyeztettek az ügyben. Egyelőre nem született megállapodás a jelöltekről. A tavaszi ülésszak kezdetén és áprilisban a kormánypártoknak és az ellenzéknek egy-egy jelöltet kellene megválasztania, kétharmados többséggel.

Jelenleg tizenegy helyett csak tíz tagja van az Alkotmánybíróságnak, mert nyáron lejárt Bagi István mandátuma. A pártoknak mindenképpen meg kell egyezniük legalább két új bíróról, ha ez nem történik meg, határozatképtelenné is válhat a testület. Márciusban újabb egy, míg áprilisban két bíró tölti ki hivatali idejét. Így csak heten maradnának, a határozatokat azonban legalább nyolc bírónak kell aláírnia.

A Magyar Hírlap úgy tudja: februárban az ellenzék Trócsányi Lászlót, a szegedi jogi kar alkotmányjogi tanszékének vezetőjét, míg az MSZP Kiss Lászlót, a jelenleg is alkotmánybíróként dolgozó egyetemi tanárt javasolja. Kiss alkotmánybírói mandátuma áprilisban jár le, és a szocialisták meghosszabbítanák a megbízatását. Szili Katalin azt mondta: az SZDSZ kivételével minden párt egyetért abban, hogy legyen lehetőség az újraválasztásra.

A lap szerint a szocia-listák áprilisban jelölnék Lévay Miklóst, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának kriminológiai tanszékvezetőjét.

Az MH szerint az ellenzék részéről felvetődött Dienes Ohm Egon egykori külügyminisztériumi helyettes államtitkárnak, Király Miklósnak, az ELTE nemzetközi magánjogi és európai gazdasági jogi tanszéke egyetemi docensének és Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a jelölése is. Lenkovics ombudsmani mandátuma ebben az évben jár le.