Az Alkotmánybírósághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordult a BlackPanther informatikai rendszer gazdája az elektronikus adóbevallás feltételrendszere miatt.

Teleházba irányított a Zala megyei adóhatóság egy szoftverfejlesztő céget, amely nem óhajtja megvásárolni külföldi konkurense termékeit ahhoz, hogy eleget tegyen kötelező elektronikus adóbevallásának. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében már közel 1 millió adózónak kell az adatait interneten továbbítania, e kötelezettségnek azonban egyelőre csupán a Microsoft Windows operációs rendszeren futó ABEV űrlapkitöltő programon lehet eleget tenni. Bár az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) dolgoznak egy általános, úgynevezett platformfüggetlen JAVA-alapú kitöltőprogram fejlesztésén is – derül ki az intézmény HVG-nek adott válaszából -, a jelek szerint elkéstek vele.

“Adatszolgáltatási kötelezettségünknek tőlünk független okok miatt nem tudunk eleget tenni” – jelezte Barcza Károly, a BlackPanther Linux-alapú operációs rendszert működtető zalaegerszegi V. Group Team Bt. vezetője, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy az elektronikus adóbevalló rendszerrel a magyar piacon tovább erősödött az amúgy is monopolhelyzetben lévő Microsoft, és hogy az adóhatóság nem kíván élni a szabad szoftveres, vagyis licencdíj nélküli rendszerekben rejlő lehetőséggel. Érvelésétől – mely szerint adóbevallását a saját rendszerén nem tudja elkészíteni, új megvételére pedig nem kötelezheti a törvény – az adóhatóság nem hatódott meg. Tudatta ügyfelével, hogy nincs rákényszerítve új szoftver vásárlására, hiszen e-adóbevallásának elkészítésére ingyenes lehetősége van a teleházakban és az e-Magyarország pontokon. Az indoklás magva az volt, hogy az “adóhatóságnak sem tárgyi, sem anyagi, sem időbeli feltétele nincs meg a keretprogram és a nyomtatványok valamennyi operációs rendszerre történő átkonvertálására”.

Ha harc, hát legyen harc, vették fel a kesztyűt a feketepárducosok. “A napokban az Alkotmánybírósághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordultunk, a későbbiek során pedig készek vagyunk perelni a magyar államot is, a jogalkotók által a cégnek okozott károkért” – nyilatkozta a HVG-nek Radovics Csilla, az úgynevezett kismamaperekben az államot több mint 30 milliárd forint kifizetésére kényszerítő ügyvéd.

Bővebben:
http://hvg.hu/…riss125.aspx