Az Egészségügyi Minisztérium eredeti tervei szerint a fogva tartottaknak is fizetniük kellene vizitdíjat. Az igazságügyi tárca értetlenül állt az elképzelés előtt, mivel a büntetés-végrehajtási intézetekben lévők egészségügyi ellátása, illetve a finanszírozása állami kötelezettség.

Némi vita alakult ki az elmúlt hetekben az Igazságügyi és Rendészeti, valamint az Egészségügyi Minisztérium között. A véleménykülönbség tárgya a vizitdíj volt, az egészségügyi tárca ugyanis a fogva tartottakkal is fizettetett volna annak ellenére, hogy az ő ellátásuk állami kötelezettség.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban a lapunknak elmondták: a törvény előkészítésekor jelezték, a fogva tartottaknak változatlan formában, vagyis díjmentesen akarják hozzáférhetővé tenni az orvosi ellátást. A tárca a praktikus szempontok között említette, hogy a rabok jellemzően nem maguk döntik el, mikor fordulnak orvoshoz, így aligha kötelezhetők arra, hogy fizessenek a vizitért. További problémát jelenthet, ha a rabnak nincs vagy elfogyott a pénze. Ilyen esetben a bv-intézet lenne köteles kiegyenlíteni a számlát, tehát az egyik állami zsebből a másikba tennék a pénzt.

Évente átlagosan kétmilliárd forintba kerül az elítéltek egészségügyi ellátása. Egyik felét a társadalombiztosítási, a másikat a büntetés-végrehajtási kasszából, vagyis összességében az állami költségvetésből fedezik.

Az egészségügyi tárca megkeresésünkre úgy reagált, hogy azért szorgalmazták a fogva tartottak is fizessenek vizitdíjat, mert “a bentlakásos intézmények lakói mindannyian fizetnek”, így például az idősotthonok lakói is. A nemrégiben megjelent végrehajtási rendelet alapján a kormány nem fogadta el az egészségügyi tárca érvelését, és a bv-intézetek lakói ez után is ingyenesen kapják az orvosi ellátást.