Heves viták kísérik az Általános Közreadási Feltételek (GNU General Public Licence) harmadik változatának bevezetését.

Az Egyesült Államokban székelő Free Software Foundation (FSF) előre láthatóan idén márciusban teszi közzé az Általános Közreadási Feltételek legújabb verzióját. A angol változat különböző rövidítésének és a különböző verziók számának összeillesztéséből csak GPL3-ként emlegetett szöveg elfogadása mindenképpen meg fogja változtatnia szabad forráskódú szoftverekről alkotott elképzelésünket.

A jelenleg hatályos GPL ugyanis még 1991-ből származik, amikor a Microsoft még csak a Windows 3.0-nál tartott és az internet is csak gyerekcipőben járt. Az Általános Közreadási Feltételek azóta a számítógépes ellenkultúra egyik sarokkövévé váltak, mind ideológiai, mind gyakorlati szempontból.

Az elmúlt tizenhat évben sok minden megváltozott, és olyan új, 1991-ben még ismeretlen kérdések kerültek napirendre, mint a szoftverszabadalmak vagy a digitális jogkezelő rendszerek ügye. Sokan kifogásolják például, hogy ez utóbbiakra tekintettel a GPL3 meg fogja tiltani a védett tartalmak GPL alatt történő módosítását.

Egy másik probléma az új közreadási feltételekkel a GPL sajátos felhasználási rendszere, melynek értelmében a GPL egy bizonyos verziójának hatálya alá tartozó művek változtatásai csak ugyanazon verziószám alatt tehetők közzé. Így például a Linux kernel és a Java platform licenciája kizárólag a jelenleg hatályos GPL2 alá tartozik.
Az FSF erre tekintettel mindenkinek azt javasolja, hogy programjaikra “GPL2 vagy bármely későbbi GPL változat”-ot kössék ki alkalmazandónak. Ezt azonban sokan elfogadhatatlan megoldásnak tartják és a szabad felhasználású szoftverek valamikor egységes közössége nehezen jut közös nevezőre a GPL3 tekintetében.

Emiatt az új feltételek márciusi bevezetés után mindenképpen további súrlódásokra lehet számítani, de az FSF optimista: számításaik szerint a kezdeti nehézségek után mindenki át fog állni a GPL3-ra mert az gyakorlati szempontoknak megfelelően védi a programfejlesztők alkotói szabadságát és a nyílt forráskódú szoftvereket használó közösség érdekeit.