A Microsoft versenytársai pénteken megismételték kifogásaikat a redmondi cég szerintük „törvénytelen gyakorlata” ellen, azt állítván, hogy a szoftveróriás új operációs rendszerének célja nem más, mint hogy kiterjessze a vállalat monopóliumát az interneten.

A Microsoft riválisai, köztük olyan nagy cégek, mint az IBM, a Nokia, a Sun Microsystems és az Oracle, arra kérték a Bizottságot, hogy „amilyen gyorsan csak lehet” hozzon döntést az általuk még tavaly februárban benyújtott panasz ügyében. Ennek lényege az, hogy a Microsoft továbbra is monopóliumának fenntartásán munkálkodik, valamint azon, hogy piaci dominanciáját más területekre is kiterjessze.

A Bill Gates által alapított szoftvergyártó nem kommentálta a fejleményeket, csupán annyit közölt, hogy a versenytársai által elmondottak nem tartalmaznak semmi újat. A vállalat szerint riválisai így, azaz a Brüsszelnél tett panasz révén kívánják elérni, hogy üzleti előnyökhöz jussanak.

A csoport ezzel szemben például azt állítja, hogy az XAML nyelvet, mely állítólag a mostani HTML felváltását célozza, a kezdetektől fogva úgy alakították, hogy az teljes mértékben a Windowstól függjön. „Közel három éve az Európai Bizottság törvénytelennek nyilvánította ugyanezeket a gyakorlatokat, melyeket most a Vistában alkalmaznak” – állítják a versenytársak.

„A végeredmény a fogyasztók valós választási lehetőségének hiánya lesz, miközben újabb éveket várhatunk, amíg a Microsoft orvosolja a monopóliummal és a magas árakkal kapcsolatos kifogásokat” – állította a csoport szóvivője, Thomas Vinje. A Bizottság részéről Jonathan Todd szóvivő annyit közölt, hogy folyik a benyújtott panaszok vizsgálata.