Valószínűleg nem lesz hosszú életű a Magyarország ellen az Európai Bíróságon szerdán indult kötelezettségszegési eljárás, miután a Budapesten számonkért jogszabályt már tavaly év végén átvette az Országgyűlés, csak a kormány mindeddig nem értesítette erről Brüsszelt.

Az Európai Bíróságon az Európai Bizottság kezdeményezésére szerdán indult kötelezettségszegési eljárás hazánkkal szemben, a hivatalos indoklás szerint annak az uniós jogszabálynak az át nem vétele miatt, amely egyebek mellett a munkavállalás terén szélesebb jogokat ad a harmadik országok huzamosabb ideje EU-tagállamokban tartózkodó állampolgárainak. „A Bizottság annak megállapítását kéri az Európai Bíróságtól, hogy a Magyar Köztársaság nem teljesítette a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról szóló, 2003. november 25-i 2003/109/EK tanácsi irányelvből eredő kötelezettségeit, mivel nem hozta meg az ezen irányelvnek való megfeleléshez szükséges törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, illetve e rendelkezésekről nem tájékoztatta a Bizottságot” – olvasható az indoklásban, ami az Európai Bíróság sajtószolgálatától származik.

Az említett irányelv (2003/19/EK), mely 2006. január 23-án lépett életbe, a legalább 5 éve az EU valamelyik tagországában legálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok jogállását rendezi, mégpedig úgy, hogy ezután kevés korlátozással munkát vállalhatnak, tanulhatnak, vagy letelepedhetnek egy másik uniós tagállamban is.

Magyar források ugyanakkor csütörtökön a BruxInfo kérdésére megerősítették, hogy a magyar parlament tavaly decemberben elfogadta „a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról” szóló törvényt, így a bírósági eljárást kiváltó ok nem létezik. Más kérdés, hogy a magyar hatóságok eddig nem értesítették hivatalosan Brüsszelt a jogszabály megszületéséről, ami ugyancsak a procedúra része. Mihelyt ez megtörténik, a bírósági eljárás is automatikusan megszűnik.