A kórházigazgatók szerint február 15-től nem tudnak szabályosan vizitdíjat szedni, mert a tulajdonos önkormányzatoknak jóvá kell hagyni az egészségügyi intézmények belső szabályzatát. Az egészségügyi minisztérium szerint viszont nincs akadálya a vizitdíj bevezetésének, ehhez ugyanis nem kell szabályzatot módosítani a fenntartó önkormányzatoknak.

Tartanak a vizitdíj bevezetésétől a kórházigazgatók. A határidőig már csak 10 nap van hátra. Nevük elhallgatását kérő intézményvezetők azt állítják, mulasztásos törvénysértést követnek el, ha beszedik a vizitdíjat. Szerintük ugyanis nincsen olyan, a tulajdonos által is jóváhagyott belső szabályozás, amely alapján pénzt kérhetnének a betegtől. Az egészségügyi minisztérium szerint viszont nem kell külön intézményi szabályozás.

“Az egészségügynek gyakorlatilag a szervezési működési szabályzatát és a házirendjét kell jóváhagynia a fenntartóval, gyakorlatilag ez sem az intézmény SZMSZ-ét, sem a házirendjét nem érinti, tehát ez az a két szabályzat, amit az egészségügyi törvény kötelezően előír jóváhagyásra. Éppen ezért mondjuk azt, hogy semmiféle zavart nem okoz, hiszen eddig is volt készpénzkezelés, ezután is lesz készpénzkezelés” – fogalmazott Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

A Fidesz továbbra is azt mondja, a vizitdíj bevezetése zavarokat és feszültségeket fog kelteni. Mikola István szeretné tudni, mi történt vasárnap a Fejér megyei Lovasberényben, ahol a hírek szerint az egészségügyi intézmények jövőjéről vitatkoztak a kormányzat képviselői. A volt egészségügyi miniszter a vizitdíj visszavonását követeli.

“Ennek semmi értelme nincs, ezt vissza kellene vonni és őszintén, én azt vártam a tegnapi, vasárnapi találkozótól, hogy ki fogják jelenteni, hogy a vizitdíjat visszavonják, hiszen egyre nagyobb zavarok vannak körülötte, és most már teljesen nyilvánvaló, hogy sokkal többe fog kerülni, mint amennyi a vizitdíj befizetésekből származó bevétel” – nyilatkozta Mikola István, fideszes országgyűlési képviselő.

Az egészségügyi minisztérium azt is cáfolja, hogy csökken a háziorvosok kártyapénze. Az államtitkár azt azonban elismerte, hogy január elsejétől megszűnt a vállalkozó háziorvosok eszköz- és ingatlantámogatása. Molnár Lajos egészségügyi miniszter múlt csütörtökön egy hónap haladékot adott a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak arra, hogy elosszák az illetékességi területükön a miniszter által ajánlott ágyszámot. A Magyar Orvosi Kamara kedden, nagygyűlésen egyeztet a következő lépésekről.