Kiss Lászlót és Trócsányi Lászlót választja meg az Országgyűlés február 19-én új alkotmánybírónak, a további két jelöltről márciusig egyeztethetnek.

Az eredeti tervekkel szemben nem az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján, hanem egy héttel később, február 19-én választja meg a parlament Kiss Lászlót és Trócsányi Lászlót alkotmánybírónak. Ezt jelentette be a tegnapi ötpárti egyeztetések után Szili Katalin házelnök. A jövő héten lesz a jelöltek meghallgatása.

Kiss – aki most is alkotmánybíró, és mandátuma márciusban jár le – az MSZP jelöltje. Az ellenzék támogatását élvező Trócsányi a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjeként dolgozik.

A jelöltekről ötpárti konszenzus van, így a parlament biztosan megválasztja őket kétharmados többséggel. Egyedül az SZDSZ tartja fenn azt az elvi álláspontját, hogy egy alkotmánybíróként dolgozó jelöltet nem kellene újraválasztani, ezért előre jelezte: nem szavazza meg Kiss újraválasztását.

Az Alkotmánybíróság a tizenegy helyett jelenleg tíztagú, mert nyáron lejárt Bagi István mandátuma. Márciusban újabb egy, áprilisban pedig két bíró tölti ki hivatali idejét. Ha most nem tudna a parlament két bírót választani, csak heten maradnának a testületben, a teljes ülések határozatait azonban legalább nyolc bírónak kell aláírnia.

A zavartalan működés érdekében a parlamenti frakcióknak áprilisig újabb két jelöltet kell megválasztaniuk. Szili Katalin azt reméli, hogy az Országgyűlés március 10-ig meg is teszi.
A házelnök nem kívánta kommentálni a további alkotmánybíró-jelöltekre vonatkozó sajtóértesüléseket. Lapunk úgy tudja, a szocialisták Lévay Miklóst, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar kriminológiai tanszékének vezetőjét jelölnék még. Az ellenzék oldalán felvetődött Dienes-Oehm Egon egykori külügyminisztériumi helyettes államtitkár, Király Miklós, az ELTE nemzetközi magánjogi és európai gazdasági jogi tanszékének egyetemi docense és Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölése is, az ő mandátuma az idén jár le.

A népszavazásról tárgyaltak

Az Alkotmánybíróság tegnap folytatta a népszavazási kezdeményezésekkel kapcsolatos indítványok vizsgálatát. Az Országos Választási Bizottság (OVB) októberben nem hitelesítette a Fidesz és a KDNP négy aláírásgyűjtő ívét. A tandíj és a vizitdíj bevezetéséről, a nyugdíjasok kedvezményes munkavállalásáról és a kormánytagok anyagi felelősségének bevezetéséről szóló népszavazási kezdeményezést az OVB elutasította, mert álláspontja szerint a kormányprogram végrehajtását is érinti. Szabad utat kapott viszont a gazdák földvásárlási előjogát támogató, a patikaliberalizációt elutasító és a kórház-privatizációt leállító indítvány, de ezeket feltehetően kormányzati körökből származó ösztönzésre magánszemélyek támadták meg. Az Alkotmánybíróságnak döntenie kell mind a hét kérdés alkotmányosságáról. A múlt héten a kórház-privatizációról tárgyaltak a bírók, a hétfői és a tegnapi ülésen vizsgálták a tandíj és a vizitdíj bevezetéséről, a nyugdíjasok kedvezményes munkavállalásáról, a gazdálkodók földvásárlási előjogáról szóló kérdések alkotmányosságát. Várhatóan március végén egyszerre hirdeti ki mind a hét határozatot a testület.