Az illegális szemétlerakás, veszélyes anyagok földbe, vízbe, levegőbe való kibocsátása és egyéb tevékenységek a jövőben minden tagállamban büntetendőek legyenek, különösen súlyos vétségek esetén pedig legalább 5 éves szabadságvesztés legyen a szankció – javasolta pénteken az Európai Bizottság a tagállamoknak.

Az Európai Bizottság szerint statisztikák bizonyítják, hogy a súlyos környezetrongálások 73 százalékának határokon átnyúló vonatkozásai vannak. Brüsszel ezért tarthatatlannak véli azt a helyzetet, hogy míg környezetvédelmi vétségek egyes országokban büntetendők, máshol legfeljebb adminisztratív intézkedéseket vonnak maguk után.

Az Európai Bizottság ezért egy olyan irányelvre tett javaslatot pénteken, amely arra kötelezné a tagállamokat hogy bűncselekménynek tekintsék a súlyos környezetrongálást és biztosítsa, hogy azok elkövetői mindenhol elnyerjék méltó büntetésüket. Sztavrosz Dimasz emlékeztetett rá, hogy jelenleg az illegális szemétlerakás például nem számít bűncselekménynek Spanyolorságban és Portugáliában. A Bizottság ezért azt szeretné, ha az ilyen súlyos vétségek esetében minimálisan kötelező büntetési tételeket vezetnének be minden EU-tagállamban. A különösen súlyos környezetrongálásokért legalább 5 éves szabadságvesztést és 750 ezer eurós pénzbírságot kapnának az elkövetők.