Néhány európai országban a jövő évtől kezdődően könnyen pórul járhatnak azok, akik saját terméküket vagy szolgáltatásukat álnéven dicsérik az interneten. Így például az Egyesült Királyságban akár büntetőeljárás is indulhat a fogyasztókat ilyen módon félrevezető személyek ellen.

Angliában 2008 januárjától hatályos szabályok értelmében a jogellenes magatartást tanúsító személyeket vagy széles körben ismertté teszik (name and shame) vagy büntetőeljárás alá vonják. A meglepően szigorú intézkedés egy európai irányelv szigetországi implementációjának következménye, hiszen ez tiltja meg az “ál-fogyasztóként” történő fellépést.

Brit napilapok értesülése szerint az új szabályok nem csak kereskedőkre, hanem például írókra is vonatkozni fognak. A népszerű internetes könyváruházakon ugyanis az olvasók számára egyre fontosabb, hogy mások mit gondolnak az őt érdeklő könyvekről. Volt már példa olyan leleményes íróra, aki ezt kihasználva álnéven közzétett internetes véleményével kívánta növelni művének eladási mutatóit.

Az ál-fogyasztóként történő fellépés tiltása csak egyike azoknak a fogyasztóvédelmi rendelkezéseknek, amelyek a közeljövőben vissza kívánják szorítani az agresszív házalást, a látszólagos leárazások hirdetését és a gyermekeken keresztül történő vásárlói manipulációt.