Ezen a héten három a külügyminiszterek a Szerbiával kapcsolatos stratégiáról döntenek és összeülnek az energia és a bel-és igazságügyi miniszterek is. A Parlament a CIA tevékenyéségől szóló jelentésről szavaz, míg a Bizottság a növekvő energiaárak a gazdaságra tett hatásáról tesz közzé jelentést.

A külügyminiszterek hétfői találkozóján a tagállamok arról döntenek, hogy felújítsák-e a tavaly megszakított társulási tárgyalásokat Szerbiával annak ellenére, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic tábornokot a szerbek még mindig nem adták ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Az Európai Unió tavalyi év folyamán függesztette fel a stabilizációs és társulási tárgyalásokat Szerbiával, de a januári szerbiai parlamenti választások új helyzetet hoztak. A választásokon a legtöbb szavazatot a szerb Radikális Párt szerezte meg, ugyanakkor amennyiben a tárgyalások sikerrel járnak, a demokratikus pártok koalíciója alakít majd kormányt.

Az uniós országok többsége a tárgyalások folytatását javasolná abban az esetben, ha az újonnan megalakuló demokratikus szerb kormány kész együttműködni a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Hollandia és Belgium azonban nem ért egyet az engedékeny hangnemmel, lévén, hogy az Unió 2006 májusában kifejezetten Ratko Mladic kiadatásának elmulasztása miatt függesztette fel a tárgyalásokat Szerbiával.

A külügyminiszterek találkozójának másik fő témája Koszovó jövőbeni státuszának rendezése. A tagállamok arról döntenek, hogy támogatják-e Martti Ahtisaari ENSZ megbízott terveit, amelyek szerint a tartománynak nemzetközileg felügyelt autonómiát kellene adni. Néhány tagállam – például Spanyolország és Románia – fenntartásokkal fogadta a terveket, mert attól tartanak, hogy az elszakadni kívánó tartományról szóló döntés precedens értékű lehet. A külügyminiszterek találkozóján az Afrikával és a Közel-Kelettel kapcsolatos témák is napirendre kerülnek.

Az energiaügyekért felelős miniszterek az Európai Bizottság az energiapiaci verseny beindításáról és az alternatív energiaforrások növeléséről szóló indítványairól tárgyalnak. A tagállamok erősen megosztottak a kérdésben – Franciaország például szeretné megtartani a jelenlegi helyzetet, mert szerinte a liberalizáció még sérülékenyebbé tenné az EU-t a kiszámíthatatlan orosz energiaszállítmányoknak. A tagállamok egy része ellenzi a Bizottság bio-üzemanyagokra vonatkozó terveit is, mivel szerintük az energiaforrás-portfoliókat nemzeti szinten kell meghatározni.

A bel- és igazságügyi miniszterek a prümi szerződés az EU joganyagba való beemeléséről tárgyalnak. A német elnökség javaslatára a belügyminiszterek már januárban áldásukat adták a szerződés az EU-ban való alkalmazására. A szerződés a bűnözés és terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tétele érdekében hozzáférést biztosít a tagállamoknak egymás bűnügyi nyilvántartásaihoz.

Európai Parlament

Angela Merkel, német kancellár, az EU soros elnöke újra a Parlament vendége lesz, amikor meghallgatja Hans-Gert Pöttering, új EP elnök beiktatási beszédét.

A tagállamok szerdán (2007. február 14.) a CIA tevékenységéről szóló jelentésről szavaznak, amely több tagállamot is elmarasztal, amiért tudomásuk volt az illegális repülőjáratokról. A jelentés szerint tizenegy EU tagállam gyanúsítható az amerikai hírszerzéssel való együttműködéssel. A legélesebb kritikát Lengyelország kapta, amely a jelentés szerint több illegális CIA gépet is beengedett légterébe és nem zárható ki, hogy területén ideiglenes börtön is működött. A képviselők azonban megosztottak a kérdésben, többen hiányosnak találják a tagállamok ellen felhozott bizonyítékokat.

A képviselők kedden (2007. február 13.) a márciusi EU-csúcstalálkozóról és a széndioxid kibocsátási rendszer felülvizsgálatáról is tárgyalnak.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ezen a héten nem jelentett be nagy horderejű döntést vagy indítványt, kivéve a Joaquin Almunia pénzügyi biztos által csütörtökön közzéteendő, a növekvő energiaárak a gazdaságra tett hatásáról szóló jelentést.