Az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa február 12-i ülésén – Javier Solana főképviselő javaslatára – egyhangúan jóváhagyta, hogy az EU új moldovai különleges képviselője 2007. márciusától Mizsei Kálmán, Magyarország jelöltje legyen.

Az EU korábbi moldovai különleges képviselője (EU Special Representative -EUSR), Jacobovits de Szeged közel kétéves tevékenység után jelentette be visszavonulását, a megüresedett posztra az EU Tanács Főtitkársága pályázatot írt ki, amelyen magyar részről Mizsei Kálmán korábbi ENSZ főtitkár-helyettest, az UNDP európai és FÁK országok volt regionális igazgatóját jelöltük.

Mizsei Kálmán kinevezése a magyar külpolitika eredményességének elismerése, jelentősége abban is áll, hogy az EU Tanácsa első alkalommal nevezett ki az uniós külkapcsolati rendszeren belül kiemelten kezelt különleges képviselőjének magyar szakembert. Mizsei Kálmán az EU jelenlegi kilenc különleges képviselője közül az egyedüli, aki a 2004 után csatlakozott tagországok sorából kerül ki.

Az EU moldovai különleges képviselője az EU Tanács képviseletében, az uniós álláspontot és érdekeket kifejezve jár el, jelentéseit az Unió közös kül- és biztonságpolitikai főképviselővel szorosan együttműködve, a vele történő egyeztetés útján juttatja el a Tanácsnak. Munkája során kiemelt figyelmet szentel a dnyeszterentúli válság kérdéskörének, ahol az Európai Unió aktív szerepet játszik a rendezési folyamat elősegítésében.

Az EU legújabb bővülésével Moldova közvetlen uniós szomszédunkká vált, jelentősége felértékelődött. Moldova Ukrajna mellett kiemelt partnerország Magyarország számára az EU Szomszédságpolitikájában. Magyar részről következetesen támogatjuk Moldova stabilitását és európai közeledését. A magyar szerepvállalás jelentőségét tükrözi, hogy a moldáv-ukrán határon állomásozó EU Határmegfigyelő Misszió vezetője szintén magyar szakember (Bánfi Ferenc rendőrtábornok).