Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság mintájára egy európai felügyeleti szervet hozna létre az Európai Bizottság, mely a tervek szerint az eddigieknél alaposabban a távközlési cégek körmére nézne.

Viviane Reding távközlési biztos szerint egy efféle grémium nagyobb versenyre ösztönözne a közösség évi 270 milliárd eurósra taksált telekommunikációs ágazatában, és biztosítaná, hogy a piaci szabályokat következetesen az egész EU területén betartsák. A Bizottság egyebek között így kíván fellépni egyes állami tulajdonú távközlési cégek kiváltságai ellen.

A Financial Times által ismertetett tervezet alapvető célkitűzésként a verseny, a beruházások és a fogyasztói érdekek támogatását emeli ki, hozzátéve, hogy a tagoknak függetleneknek kell lenniük a nemzeti kormányoktól és egyéb más testületektől is.

Bizottsági elképzelések szerint az új grémiumot a Huszonhetek nemzeti távközlési felügyeleteiből állítanák össze. A tervet a tagállami szabályozó testületek képviselői jövő héten vitatják meg Brüsszelben: közülük azonban néhányan kétségbe vonják egy efféle testület életrehívásának szükségességét, és rámutatnak, hogy 2002-ben az EU már elutasított egy hasonló kezdeményezést.