A brit Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az üzleti levelezés szerzői jogvédelem alatt áll, és a levelek engedély nélküli továbbküldése a vonatkozó jogszabályok megsértését jelentheti. A döntés alapvetően átalakíthatja az emailforgalomról alkotott jogi elképzeléseinket.

Egy gazdasági jogvitában (amelynek tárgya egyébként nem maga az üzleti levelezés, hanem épületek tetőszerkezetének tervezése és a tervek felhasználása volt) a brit Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy az üzleti levelezés is szerzői jogvédelem alatt állhat. Mivel az emailforgalom alapvetően a hagyományos papír-alapú levelezéssel egyforma megítélés alá esik, ezért könnyen elképzelhető az alapelvi tétel kiterjesztése az elektronikus levelezésre.

Természetesen nem minden levél, hanem csak az alkotómunka eredményeként létrajövő egyéni és eredeti szövegek tekintetében képzelhető el szerzői jogi védelem. Az angol bíró úgy ítélte meg, hogy az üzleti levelezés esetében az sem szükséges, hogy az adott szöveg teljesen egyedi legyen, elég ha a mindenki számára hozzáférhető információk egyéni megfogalmazását tartalmazza.

Szakértők szerint az ítélet legfontosabb eredménye, hogy az üzleti szféra figyelmét az elektronikus levelezés kiemelt szerepére irányítja. Az ítélet ugyanis nem teremt új jogot, tehát közvetlen hatása egyelőre nincs, de az angol vállalatok a közeljövőben várhatóan nagyobb figyelmet szentelnek az elektronikus levelezésre vonatkozó belső szabályzatok kidolgozásának.