A fedezeti alapok és a zártkörű befektetési alapok jók a piacnak – hangoztatta Charlie McCreevy belsőpiaci biztos, aki a Financial Timesnak adott nyilatkozatában visszaverte az alapokat ért minapi támadásokat.

Charlie McCreevy belsőpiaci biztos hétfőn védelmébe a fedezeti alapokat és a zártkörű befektetési alapokat, és megerősítette: nincs oka, hogy szigorítsanak az alapok tevékenységéről szóló szabályokon.

A fedezeti alapok és a zártkörű befektetési alapok jók a piacnak – hangoztatta a belsőpiaci biztos, az előnyök közé sorolva, hogy mindezek a többi között nagyobb likviditást biztosítanak, és segítenek a vállalatok racionalizálásában és megújításában.

Az 1.500 milliárd euró értékű ágazatot az elmúlt hónapokban több támadás és bírálat is érte. Így több tagállami politikus is kifogásolta azokat a nagymértékű pénzügyi jutalmakat, melyeket vezető menedzserek arattak, a központi bankok egyes tisztviselői és a pénzügyi szabályozó hatóságok pedig úgy vélekedtek, hogy a fedezeti alapok veszélyt jelenthetnek a pénzügyi piacok stabilitására nézve.

McCreevy üdvözölte a G7 pénzügyminisztereinek legutóbbi döntését, mely a szektor szigorúbb ellenőrzése mellett tört lándzsát, ugyanakkor úgy vélekedett, nincs oka, hogy a Bizottság is fellépjen ebben az ügyben. Megerősítette: nem fenyegeti veszély a pénzügyi stabilitást, de ha így is lenne, akkor ez ügyben a szabályozó hatóságoknak kellene lépniük.