Ezernégyszáznyolcvannyolc beadvánnyal adós az Alkotmánybíróság. Az ügyhátralék ennél kevesebb, számos esetben az “ésszerű határidőn belül” hirdetnek határozatot. A népszavazásról márciusban dönt a testület.

A kiegészült Alkotmánybíróság ledolgozhat a hátralékából, de nem lehet teljesen megszüntetni, hiszen folyamatosan érkeznek az újabb beadványok – nyilatkozta Paczolay Péter alkotmánybíró, aki március közepén veszi át Erdei Árpádtól az elnökhelyettesi teendőket. A népszavazási határozatot négy-öt bíró készíti elő a teljes ülésre, hogy március végére ki lehessen hirdetni. A Gyurcsány-csomagra érkező észrevételeken gyorsan igyekszik túllenni a testület, a házipénztáradót már kilőtték, ám folyamatosan érkeznek a további bejelentések.
Németh János elnök pörgette föl először 1998-ban a bíróságot, Holló András fokozta a tempót, és Bihari Mihály elnök alakította ki a “statisztikai szemléletet” – mondta informátorunk. A köztársasági elnök beadványait sürgősséggel tárgyalják, előreveszik a bírósági indítványokat, valamint az egyszerűbben eldönthető kérdéseket.

A bíróság csökkenti a lemaradását, bár időnként fennakad a gépezet. Paczolay sem tudta megindokolni, hogy miért tartott 1991-től 2001-ig a névviselés tárgyalása. Ideológiai, politikai óvatosság miatt csúszott viszont több határozat kihirdetése. Tíz évet kellett várni például az eutanáziát elutasító döntésre. Sólyom László elnök a nézeteltérések miatt kitért előle, Németh János mandátuma utolsó heteiben, 2003-ban tűzte napirendre. A kilencvenes évek közepén, a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozó beadványok, az önkényuralmi jelképek használatának büntetését, a nemzeti jelképek védelmét szerették volna enyhíteni A bíróság halogatta a döntést, majd 2000-ben “békés határozat” született: sem a nemzeti jelképek védelmét, sem az önkényuralmi szimbólumok használatának büntetését nem enyhítették. Óvatoskodtak a használhatatlan médiatörvénnyel szemben támasztható követelmények körvonalazásával. Tíz évet kellett várni 2007-ig, a sokat vitatott “kiegyensúlyozott tájékoztatás” nehezen definiálható csapásirányának meghatározására. Adós a bíróság Péterfalvy Attila 2004-es beadványával is a betegek adatvédelméről, pedig az egészségügyi reform menetét befolyásolhatná a döntés.

Az idén eddig tizenkét beadványt kaptak kézhez a bírák. Informátorunk szerint a december végén érkezett vizitdíjról, a gyógyszerforgalmazás liberalizálásáról, a kötelező orvoskamarai tagság megszüntetéséről igyekszik mihamarabb döntést hozni a bíróság.

2005-ben 98-ra, 2006-ban 32-re csökkent a 2000 előtti elintézetlen beadványok száma.