Az Európai Bizottság több tagja sem lelkesedik Kovács László adóügyi biztos azon javaslatáért, melynek értelmében 2012-től megemelnék a fuvarozók által használt gázolaj jövedéki adójának minimális mértékét.

Kovács László készülő javaslata szerint a dízel jövedéki adóját 2012-ben ezer literenként 359 euróra, majd 2014-ben 380 euróra emelnék fel. Ezzel is véget vetnének az úgynevezett tankolási turizmusnak, azaz annak a gyakorlatnak, hogy a nagy fuvarozók akár kitérőt is tegyenek csak azért, hogy az olcsóbb gázolajat kínáló országban töltsék fel a tankjukat.

A javaslatot eredetileg még a múlt héten fogadta volna el a Bizottság, ám belső ellentétek miatt ez elmaradt. A téma legközelebb jövő szerdán kerül terítékre a 27 tagú kollégiumban.

Az EUobserver értesülései szerint azonban a legkevésbé Dalia Grybauskaite költségvetési biztos, egykori litván pénzügyminiszter lelkesedik az ötletért, s egyes források szerint Charlie McCreevy belsőpiaci, Danuta Hübner regionális, Siim Kallas adminisztratív ügyekért felelős és Viviane Reding, az információs társadalomért felelős biztos is kritikusan áll hozzá Kovács László javaslatához.

Grybauskaite szerint Európának inkább az üzemanyag minimummértékének csökkentésére kellene törekednie, s attól tart, hogy a jövedéki adó emelése jelentős hatással lehet az üzemanyagárak alakulására is. Az efféle kijelentések jól tükrözik a litvánok félelmeit, akik attól tartanak, hogy az új rendelkezés általános növekedést gerjesztene az árak és az infláció terén, s mindez csapást jelentene Vilnius „euró-álmaira” is.