Rövidesen EU-vízumkiadó központ nyílik Magyarország moldovai nagykövetségén Kisinyovban (Chisinau) – közölte Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára. A vízumkiadó központ célja az, hogy olyan uniós tagállamokba utazó moldáv állampolgároknak biztosítson vízumot, amelyeknek nincs nagykövetsége Moldovában. A szolgáltatás igénybevételéről már megállapodás született Ausztriával és Szlovéniával, és érdeklődik Dánia, Lettország, valamint Észtország is.

Az államtitkár a román külügyi szóvivő egy múlt heti kijelentésével kapcsolatban nyilatkozott, miszerint az EU tagországaiban, így Magyarországon is kedvezően fogadták azt a román javaslatot, hogy Kisinyovban hozzanak létre román “koordináció” keretében, egy közös EU-vízumkiadó központot. Horváthné Fekszi Mária hangsúlyozta: a magyar nagykövetségen áprilisban megnyíló EU-vízumkiadó központ létesítésére Magyarország Brüsszeltől kapott felkérést, amit elvállalt. Lezajlottak a szükséges előkészítő munkálatok, megtörtént az informatikai háttér kiépítése, megkapták Moldáv kormány belegyezését. A központ 5-8 ezer vízum kiadására lesz képes évente. A Külügyminisztériumban ezért fogadták meglepetéssel, hogy a magyar előkészületekkel párhuzamosan Bukarest is uniós vízumkiadó központot nyitna Moldáviában.

Horváthné Fekszi Márta úgy vélte: a központ működéséről egyeztetnek majd Romániával, de hangsúlyozta: a magyar szolgáltatás igénybevételéről már megállapodás született Ausztriával és Szlovéniával, és érdeklődik Dánia, Lettország, valamint Észtország is.