Három bíró és egy ügyész ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a múlt évben. Sok év után a tavalyi volt az első, mikor parlamenti képviselővel szemben nem született vádirat. Három honatyát érintő ügyben folyik jelenleg nyomozás, de mentelmi joguk felfüggesztését egyelőre nem indítványozták.

Kereken félezer bejelentés érkezett a törvényhozás, az igazságszolgáltatás tagjaival szemben eljáró Központi Nyomozó Ügyészségre 2006-ban. Ez csaknem negyedével több, mint egy évvel korábban.

Keresztes Imre, a szervezet vezetője úgy vélte, az ugrásszerű növekedés egyértelműen a parlamenti és önkormányzati választásoknak tulajdonítható. Ez négy évvel korábban is hasonlóan befolyásolta a statisztikákat. Nagy számban érkeztek politikai indíttatású fel- és bejelentések. Gyurcsány Ferenc kormányfő balatonőszödi beszédével kapcsolatban több tucat ilyet iktattak. Voltak, akik közérdekű adatokkal visszaélés miatt marasztalták volna el a kormányfőt, de olyan is akadt, aki közvetve terrorcselekmények elkövetésével vádolta meg a politikust. Az ügyészség egyetlen esetben sem találta indokoltnak a nyomozás megindítását, s valamennyi feljelentést elutasított ebben a tárgyban.

Mentelmi joggal bíró politikus ellen az elmúlt évben a hivatalnál nem született vádirat. (2005-ben három honatya is bíróság elé állt.) Kormánytagokkal, államtitkárokkal szemben sem indult eljárás. A rendvédelmi szervek felső vezetői is érintetlenek maradtak.

Több bűncselekmény gyanúja is felvetődött viszont az igazságszolgáltatás legmagasabb szintjén, a bírák körében. Három bíró vádlottként áll majd saját kollégái előtt. Egyiküket ittas járművezetésen érték, a másik a vád szerint magánokiratot hamisított, a harmadik közúti balesetet okozott.

Tavaly megbotlott az ügyészség egyik képviselője is. Az adatok szerint a férfi több százezer forintért kedvező döntést hozott egy vádlott ügyében. Az ügyészt másodfokon nem találták bűnösnek.

Jelenleg három parlamenti képviselő ellen folyik eljárás. Egy hivatali visszaélés, egy közokirat-hamisítás, egy pedig közúti baleset okozásának gyanújával indult. Egyelőre nem jutottak odáig, hogy az érintettek mentelmi jogának felfüggesztését indítványozzák, így természetesen még gyanúsítotti kihallgatás sem történt. A ügyészség azonban nem csak a képviselőkkel vagy egyenruhásokkal szemben jár el, hanem abban az esetben is, ha ők válnak sértettjeivé egy bűncselekménynek. A fideszes parlamenti képviselő Tasó Lászlót, Nyíradony polgármesterét például egyik közgyűlésbeli politikai ellenfele bántalmazta egy orvosi rendelőben. A verekedő ellen is a nyomozó főügyészség emelt vádat.