Három kérdés kapott zöld utat tegnap az Alkotmánybíróságon a Fidesz és a KDNP népszavazási indítványai közül. A referendum igényét október 23-án jelentette be Orbán Viktor. A kérdések megjárták az Országos Választási Bizottságot és az Alkotmánybíróságot is.

Már ma megindulhat az aláírásgyűjtés a Fidesz és a KDNP hét napszavazási kérdése közül háromban: a családi gazdálkodók föld-elővásárlási jogáról, a gyógyszerek szabad forgalmazásáról és a kórházak privatizációjáról. Ezt a döntést ismertette tegnap Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke. A most zöld utat kapott kérdéseket korábban az Országos Választási Bizottság (OVB) is hitelesítette, magánszemélyek támadták meg az Alkotmánybíróságon. Az AB tegnapi határozata szerint a Fidesz mától megkezdheti a három témában a szükséges kétszázezer aláírás összegyűjtését. A kórházak privatizációjáról három évvel ezelőtt, 2004 decemberében tartottak már népszavazást a Fidesz kezdeményezésére, akkor érdektelenségbe fulladt a referendum.

Kérdéses a tandíj

A tandíjra vonatkozó kérdésben az AB nem találta megalapozottnak az OVB korábbi elutasító álláspontját, a Fidesz népszavazási kérdése ugyanis közvetlenül nem érintette a kormányprogramot, és nem irányult burkolt alkotmánymódosításra sem. Az AB új határozat meghozatalára utasította a választási bizottságot. Ennek döntése nyomán megindulhat majd az aláírásgyűjtés, de lehet, hogy nem ez lesz az utolsó kör. Az OVB újabb döntése ellen még egy alkalommal bárki kifogást emelhet, és az ügy ismét az Alkotmánybíróságon köthet ki.

Nem a nyugdíjkérdésre

Az AB végleg nemet mondott a nyugdíjasok kedvezőbb munkavállalását szorgalmazó kezdeményezésre. A bírák szerint a kérdés nem egyértelmű, jogosan nem hitelesítette tehát korábban az Országos Választási Bizottság. (Az egyértelműség követelménye, hogy a választó tudja, miről kell döntenie és mi lesz a döntésének a következménye, azaz pontosan tudnia kell, mit támogat a szavazatával.) A nyugdíjrendeletek módosítása számtalan egyéb jogszabály változtatását vonta volna maga után, és előre nem felmérhető, kit hogyan érintenének a változások.

A miniszterelnök és a kormánytagok “speciális, objektív felelősségét” kezdeményező népszavazási kérdést elvetették a bírák. A rendszer bevezetéséhez módosítani kellene az alkotmányt is, de az alaptörvény népszavazással nem változtatható meg.
Ingatag vizitdíj

A vizitdíjra vonatkozó kérdésben is új határozat meghozatalára utasította az Alkotmánybíróság az OVB-t. A választási bizottság ugyanis tévesen tette tilalmi listára a felvetést. Az AB megállapította: a kezdeményezés első benyújtásának időpontjában még nem volt elfogadott költségvetése az országnak, tehát semmilyen törvényt nem sértett a vizitdíj ügyében feltett népszavazási kérdés. A vizitdíjat időközben bevezették ugyan, a népszavazást azonban még ez előtt kezdeményezték. Kérdéses, hogy elfogadott költségvetés mellett fel lehet-e tenni népszavazásra az egészségügyi költségtérítést. Az ügyben az OVB dönt.