Az Egyesült Államokban a zenei felvételek digitális sugárzása után fizetendő jogdíjak nagymértékű megemelése komoly veszélybe sodorta az internetes rádiózás jövőjét.

A felháborodás fő oka, hogy a hagyományos rádiózás keretei közt sugárzott dalok után az Egyesült Államokban régóta nem kell jogdíjat fizetni, az internetes sugárzásra pedig a kilencvenes években meglehetősen kedvező díjakat állapított meg a jogalkotó.

A USA-ban kiszabható jogdíjak mértékét meghatározó Copyright Royalty Board kedden jelentette be a döntést, mely a díjak növelése mellett a kisebb, csak interneten sugárzó rádióadók kedvezményre való jogosultságait is megszüntette. Ennek eredményeként az egy-egy dal sugárzása után fizetendő 0,08 cent 2010-ig körülbelül a kétszeresére növekedne – éves szinten ez már 2007-ben 25%-os növekedést jelenthet, vagyis egy kisebb rádióadó is körülbelül 650,000 dollár éves jogdíjat lesz köteles fizetni. Piaci felmérések szerint Amerikában mintegy 72 millió ember hallgat rendszeresen rádiót az interneten.

A mindkét csatornán, illetve a csak interneten sugárzó rádióadók szerint a döntés megpróbálja őket ellehetetleníteni, ezért a Kongresszushoz fordultak segítségért.