Az Európai Parlament jogi bizottsága kedden (2007. március 19.) szavaz arról a javaslatról, amely a hamis termékekkel és a szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályozások megsértőire egységes büntetőszankciókat szabna ki.

A javaslatot még 2006 áprilisában az Európai Bizottság terjesztette elő. A testület szerint a hamisított termékek száma – a divattáskáktól a sportkocsikon és a hamisított CD-ken át a gyógyszerekig – egyre növekszik és egyre inkább a szervezett bűnözéshez kapcsolódik.

A bizottsági javaslat Európa-szerte harmonizálná a büntetőszankciókat, amelyeknek felső határa négy év börtön és 91 ezer euró lenne. A kiszabható maximum pénzbírság azonban elérhetné a 273 ezer eurót is, ha a bűntényben a szervezett bűnözés is érintett, vagy ha a termékek veszélyt jelentenek az egészségre vagy a biztonságra.

Brüsszel 2005 szeptembere óta, az Európai Bíróság egy környezetvédelemmel kapcsolatos döntése óta tehet az egész EU-t érintő büntetőügyi javaslatokat. Ekkor a Bíróság úgy döntött, hogy az Európai Bizottság javaslatot tehet a büntetőügyi szankciók harmonizálására, hogy hatékonyabbá tegye a közösségi szabályozásokat.
A Parlament jogi bizottsága már kétszer halasztotta el a szavazást, mert a képviselők nem tudtak megállapodni a szabályozásról. Egyes képviselők a törvénykezés hatályának korlátozását, mások annak kiszélesítését tartották volna kívánatosnak.

Amennyiben a jogi bizottság tagjainak ezúttal sikerül megszavazniuk a jelentést, a plenáris ülés áprilisban vagy májusban vitázhat arról.