Egy vadonatúj, állandó művelet-irányítási központ létrehozását tervezi a rend őrség vezetése a Teve utcában. A bázis kialakítása százmillió forintba kerülne, és EU-támogatásból finanszíroznák. A március 15-i zavargások feloszlatásakor nem történtek hibák, nagyobb rendőri túlkapásokról sem érkezett jelzés.

Egy állandó műveletirányítási központ létrehozását tervezi a rendőrség vezetése, ahonnan különböző közterületi rendezvények biztosítását irányítanák a jövőben a parancsnokok. Március 15-én kiválóan vizsgázott az ideiglenesen kialakított bázis. Az elképzelések szerint az új centrum is a Teve utcai épületben működne, de a korábbinál nagyobb helyiségben.

Komáromi Endre ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője azt mondta, hogy a szükséges technika felszerelése, illetve a külső kamerák telepítése százmillió forintba kerülne. Ezt a pénzt a testület EU-pályázatok útján szeretné elnyerni. Ha minden a tervek szerint alakul, október 23-án már innen vezényelhetnék a rendőrségi műveleteket.

Komáromi Endre elmondta, hogy a március 15-re létrehozott ideiglenes irányítási központot lebontották, és az üzemeltetésben részt vevő törzs is feloszlott.

Az elsődleges értékelések szerint az új megoldás bevált. Az ünnepség biztosításának, illetve az utána színre lépő rendzavaró csoportok feloszlatásának tanulságait a napokban összegzik. Az országos rendőrfőkapitány azt kérte a helyi parancsnoktól, hogy gyűjtsék össze tapasztalataikat, javaslataikat, ezeket figyelembe veszik a leendő központ létrehozásakor, illetve az új rendőrségi stratégiák kialakításakor.

A rendőri vezetés egyöntetű véleménye szerint egyébként ezúttal nem történtek olyan szakmai hibák, mint amilyenekről beszámolt az Ignácz-bizottság az MTV-székház ostromával kapcsolatban. Egyértelmű rendőri túlkapásról sem érkezett jelentés. Egy középkorú férfit egy rendőr fejen ütött. A sértett nem tett eleget az egyenruhások felszólításának, de ezzel együtt nem biztos, hogy indokolt volt az ütés. Ezt belső vizsgálatban próbálják tisztázni. Ha szükséges, a rendőrség kezdeményezi a büntetőeljárást a munkatársa ellen. A sérült férfit a rendőrök látták el, és ők hívtak hozzá mentőt.

Komáromi Endre szerint jól vizsgázott a csapaterők új védőfelszerelése is. Erről egy olyan rendőr véleményét kérték ki, aki a tévé ostromakor megsérült. Arról számolt be feletteseinek, hogy ezúttal több acélgolyóval is eltalálták, amelyet csúzliból lőttek ki a rendzavarók. Feléjük dobott kilós kövek ellen is védekezett pajzsával. Az új felszerelés alkalmas volt a támadások elhárítására.

A néhány hete megrendelt új eszközöknek csak egy részét szállították le az ünnepig. De a sikeres próba fényében igyekeznek minél előbb felszerelni a rendfenntartó erőket.

Az ezredes a vidéki csapatok elszállásolásával kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy március 17-én valamennyi egység hazautazhatott. Március 14-én több százan érkeztek a fővárosba. Többnyire zuglói hotelekben szállásolták el őket három éjszakára. A rendőrök utaztatása, szállása, étkeztetése, valamint a túlórák kifizetése meghaladta a százmillió forintot.