Az Európai Parlament jogi bizottsága elfogadta azt a jelentést, amely a hamisítókkal szemben egységes büntetőszankciókat szabna ki. A szabályozás azonban nem büntetné azokat, akik magánhasználatra hamisítanak.

A javaslatot még 2006 áprilisában az Európai Bizottság terjesztette elő. A testület szerint a hamisított termékek száma – a divattáskáktól a sportkocsikon és a hamisított CD-ken át a gyógyszerekig – egyre növekszik és egyre inkább a szervezett bűnözéshez kapcsolódik.

Az elfogadott javaslat Európa-szerte harmonizálná a büntetőszankciókat, amelyeknek felső határa négy év börtön lenne. A kiszabható maximum pénzbírság elérhetné a 300 ezer eurót is, ha a bűntényben a szervezett bűnözés is érintett, vagy ha a termékek veszélyt jelent az emberi az egészégre vagy biztonságra.

A bizottsági tervezettel ellentétben azonban a Parlament azt javasolja, hogy ne tartozzanak a szabályozás alá a magánhasználatra szánt hamisított termékek, és a szabadalmi jogok megsértése sem. Az elfogadott jelentés szerint tehát csak a kereskedelmi haszon reményében előállított termékek esetében lehetne eljárást indítani.

Brüsszel 2005 szeptembere óta, az Európai Bíróság egy környezetvédelemmel kapcsolatos döntése óta tehet az egész EU-t érintő büntetőügyi javaslatokat. Ekkor a Bíróság úgy döntött, hogy az Európai Bizottság a közösségi szabályozások betartásának hatékonyabbá tétele érdekében javaslatot tehet egyes büntetőügyi szankciók harmonizálására.

A jelentés áprilisban vagy májusban kerülhet a plenáris ülés elé.