Az Amerikai Szabadalmi Hivatal szerint a fájlcserélõ oldalak veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és ráadásul a gyerekeket is a bûnözés irányába lökik.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (USPTO) csípõs támadást intézett a fájlcserélõ oldalak ellen, azzal, hogy a napokban nyilvánosságra hozott egy, a Nemzetközi Kapcsolatokért Felelõs Osztályuk által készített jelentést – tájékoztatott az ASVA

“Egy évtizede még valószínûtlen lett volna a felvetés, hogy a szerzõi jogok megsértése nemzetbiztonsági fenyegetést is jelenthet.” – mondta Jon Dudas, a USPTO igazgatója, mikor bemutatta a dokumentumot. “Mára ez a szomorú valóság.”

A jelentés olyan népszerû fájlcserélõ oldalakat vizsgál, mint a BearShare, eDonkey, KaZaA, LimeWire vagy a Morpheus. A szerzõk alapállítása, hogy ezeket a programokat úgy tervezték, hogy a felhasználók szándékukon kívül cserélnek fájlokat, ezáltal gyanúba sodorva önmagukat. Arra a következtetésre jutnak, hogy ezen öt fájlcserélõ program forgalmazói a programokban sorozatosan olyan jellemzõket alkalmaznak, melyek a felhasználókat becsapják, így azok tudtukon és szándékukon kívül jogsértõ fájlokat töltenek fel ezekre az oldalakra.

A USPTO szerzõi mindazonáltal elismerik, hogy “minden esetben egy ködös mechanizmus jelenik meg, amely a gyakorlott és kifinomult felhasználónak megengedi, hogy elkerülje a kényszer-cserélést, és leállítsa azt. Gondolataikkal odáig is elmennek, hogy azok a cselek, melyek a fiatal és tudatlan felhasználókat célozzák meg, azt is biztosítják, hogy a valójában a több száz és több ezer kalóz fájlt feltöltõ jogsértõk ellen irányuló jogvédõ próbálkozások is a fiatal vagy szimpatikus felhasználókat találják meg. Ezáltal ravasz módon a jogvédelem képviselõit rossz színben tûnik fel, hisz õk azok, akik bíróság elé citálják a fájlcserélõket használó szerencsétlen balekokat.”

A nemzetbiztonság fenyegetése ott jön be a képbe, mikor olyan emberek installálják maguknak a fájlcserélõ programokat, akik kényes, titkos információkat is tárolnak a gépeiken. Dudás elmondta, hogy “azok a kormányzati dolgozók, vagy a kormánnyal szerzõdésben álló felek, akik fájlcserélõ programokat installáltak akár az otthoni, akár a munkahelyi számítógépükre… sorozatosan veszélyeztették a nemzeti és katonai biztonságot azáltal, hogy titkos adatokat tartalmazó fájlokat töltöttek fel.”

“Évek óta fel-felbukkantak titkos adatok a fenti fájlcserélõ oldalakon, de jellemzõen vírusokra vagy a szándékolt kiszivárogtatásokra kenték a dolgot. Ez esetben a USPTO egyértelmûen a fájlcserélõ oldalak tervezõit teszi felelõssé.

“Valószínûleg soha nem lesz legitim ez az üzlet, illetve a kormány soha nem fogja jóváhagyni, hogy dolgozói effajta fájlcserélõ programokat használjanak.” – áll a jelentésben.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a szabadalmi hivatal pontosan miért érezte szükségét annak, hogy elõrukkoljon ezzel a jelentéssel. Akárhogy is van, Dudás pontos titulusa “Kereskedelmi és Szerzõi Jogok Fõtitkár-helyettese/Miniszterhelyettes”, és a USPTO nem rejti véka alá, hogy úgy tekint önmagára, mint nem csupán a szerzõi jogvédelem, de a törvényi végrehajtás egyik fontos szereplõjére. A szabadalmi hatóságoknak nem dolga a nemzetbiztonság védelme. Õk jelen esetben is elsõsorban a szerzõi jogokat védik.