Március 29-én a Védegylet kezdeményezésére az öt parlamenti párt képviselői egyeztetést tartottak az egyesület által 2000 óta szorgalmazott jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményfelállításáról.

A megbeszélésen a pártokat képviselő Fodor Gábor (SZDSZ), Nagy Andor (KDNP), Navracsics Tibor, Répássy Róbert (FIDESZ-MPP), Pettkó András (MDF), illetve a Szili Katalint helyettesítő Tóbiás József és Simon József (MSZP) egyetértettek abban, hogy a jövő generációk képviseletét
ellátó intézményre égető szükség van. Az elmúlt években a nemzetközi közösségen belül is mind világosabban megmutatkozott a felismerés, hogy elkerülhetetlen a jövő nemzedékek hosszú távú érdekeinek hatékony integrálása a döntéshozatalba.

A Védegylet szakértői által készített javaslat az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettese pozíciójának megszüntetésével párhuzamosan hozná létre a jövő generációk környezeti és egyéb érdekeinek védelmében fellépő ombudsman intézményét. Így elkerülhető, hogy az új feladatot ellátó szervezet megszületése az államigazgatási szféra növekedésével járjon együtt.

A javaslat szakmai részleteinek finomítására a Védegylet által koordinált, a pártok és az igazságügyi tárca képviselőinek bevonásával létrehozott szakértői munkacsoport kezdi meg munkáját. A találkozó résztvevőinek reményei szerint az öt párt képviselőinek közös indítványaként a javaslat még a tavaszi ülésszak során az országgyűlés elé kerülhet, így lehetővé válik, hogy az új ombudsmanok esedékes megválasztása során már az új pozíció is betöltésre kerüljön.

Elfogadása esetén az új ombudsman Európában is egyedülálló intézmény lenne, és a magyar diplomácia számára lehetőséget nyújtana, hogy aktív és kezdeményező szerepet játsszon a jövő nemzedékeket számításba vevő új szemlélet uniós meghonosításában.