Az Európai Bizottság a légi utasok jogaival kapcsolatos rendelet eredményeinek és alkalmazásának értékeléséről szóló jelentésében további erőfeszítésekre szólítja fel a légitársaságokat és a tagállamokat. A Bizottság hat hónapot ad a tagállamoknak és a társaságoknak arra, hogy javítsanak a légi utasok rendeletben előírt jogainak betartásán, ellenkező esetben jogsértési eljárásokat indít.

A bizottsági jelentés szerint noha a várakozni kényszerülő utasok különleges jogokkal rendelkeznek, ezeket nem mindig tudják érvényesíteni a légitársaságokkal szemben. A társaságok például gyakran annak ellenére elmulasztják tájékoztatni az utasokat jogaikról az utazás megszakítása esetén, hogy a rendelet kötelezi őket erre.

A Bizottság szerint hatékonyabbá kell tenni a rendelet végrehajtását, tisztázni kell bizonyos előírások értelmezését, világossá kell tenni, mi a különbség a járatok késése és törlése között (az utasokat ugyanis a körülményektől függően különböző jogok illetik meg), erősíteni kell a közös szabályok alkalmazását felügyelő, a rendelet végrehajtásáért felelős nemzeti szervek szerepét.

A jobb eredmények elérése érdekében a Bizottság az elkövetkezendő hat hónapban el kívánja mélyíteni az együttműködést a nemzeti szervekkel és a légitársaságokkal. Ha a végeredmény nem lesz kielégítő, a Bizottság jogsértési eljárásokat kezdeményez a tagállamok ellen.

A testület nyárra minden repülőtéren új információs plakátokat helyez ki az utasok tájékoztatása érdekében.

Amennyiben sem az együttműködés, sem az említett eljárások nem hoznak megfelelő eredményt, a Bizottság a jelenlegi rendelet módosítását is fontolóra veheti.