Ezen a héten az Európai Parlament bizottsági üléseket tart, melyeken többek között szó lesz a roaming díjak csökkentéséről, az élelmiszer adalékokról, valamint a kutya- és macskaszőr importjáról. Az Európai Bizottság közzéteszi az EU a fekete-tengeri országokkal folytatandó politikáját, valamint a biotechnológiáról szóló stratégiáját.

Európai Parlament

Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak. Szerdán (2007. április 11.) kerül napirendre a roaming díjak csökkentése, amelyről ezúttal az ipari bizottság mond véleményt. A polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottság a rasszizmus és az idegengyűlölet témakörében hozott EU-s döntésekről, míg a környezetvédelmi és egészségügyi bizottság az élelmiszer adalékanyagokról szavaz első olvasatban.

A belső piaci bizottság a kutya- és macskaszőr importjának betiltásáról dönt. Az alkotmányügyi bizottság kedden ül össze, s Franz Timmermans holland európai integrációs minisztert hallgatja meg. Csütörtökön Hans-Gert Pöttering EP-elnök Hollandiába utazik, ahol Jan Peter Balkenende miniszterelnökkel találkozik.

Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos és Franz Josef Jung német védelmi miniszter a külügyi bizottsággal tart megbeszélést.

Az Európai Parlamentben szerdán (2007. április 11.), élőben közvetített, látványos gálaműsor keretében adják át az idei Energy Globe Award elnevezésű nemzetközi díjakat. Az öt kategóriában – föld, tűz, víz, levegő és ifjúság – olyan projektek indulhattak, amelyek a gazdaságos energiafelhasználás és az alternatív energiaforrások terén példaértékűnek számítanak. A tizenöt jelölt között egy dunaújvárosi házfelújítás is szerepel. Az ünnepségen részt vesz Martin Sheen, színész, Maneka Gandhi, indiai környezetvédelmi miniszter, és Robin Gibb a Bee Gees együttes tagja is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2007. április 11.) teszi közzé a fekete-tengeri államokra vonatkozó regionális stratégiáját. Ezzel a Bizottság kiteljesíti a regionális együttműködésekről szóló kezdeményezéseket, amelyek az európai szomszédságpolitika, az euro-mediterrán és az északi kapcsolatok alkotnak. A fekete-tengeri államokkal főleg a kormányzás, az energia, a közlekedés, valamint a környezetvédelem terén alakítanak ki együttműködést.

A Bizottság értékeli a 2002-ben kialakított biotechnológiai és élet-tudománnyal kapcsolatos stratégiáját is, amely 2010-ig átfogó célokat határoz meg a lisszaboni stratégia megvalósítására is.