Az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) regionális irodája 2005 óta foglalkozik a diszkriminációmentes munkahelyek megvalósításának kérdésével Magyarországon.

A szervezet örvendetesnek tartja, hogy napjainkban egyre több vállalat ismeri fel a sokszínű munkaerő alkalmazásában rejlő gazdasági előnyöket, és tesz erőfeszítéseket azért, hogy foglalkoztatási gyakorlatát befogadóvá tegye. Mindazonáltal arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, mint a romák, a fogyatékosok, a fiatal pályakezdők, a kisgyermekes anyák és az idősödő munkavállalók továbbra is foglalkoztatási diszkriminációval szembesülnek.

2007 az Esélyegyenlőség Éve az Európai Unióban. Ennek apropóján az ILO az idén fokozottan kívánja felhívni az üzleti világ figyelmét a befogadó munkahely fontosságára, és ezért felhívással fordul a vállalatokhoz a sokszínű munkahely megteremtése terén eddig szerzett jó gyakorlatok megosztására.

Az ILO felhívása a nagyvállalatokra, valamint a kis- és középvállalkozásokra egyaránt vonatkozik, és arra ösztönzi az ország különböző régióiban működő cégeket, hogy osszák meg egymással a munkahelyi esélyegyenlőség, valamint a sokszínű és diszkriminációmentes munkahely megteremtését szolgáló jó gyakorlataikat. A kérdésekre beérkező válaszok feldolgozását és elemzését követően az ILO tanulmánykötetben kívánja közzétenni a vállalati jó gyakorlatokat, és reméli, hogy ezzel hozzájárulhat a cégek közötti további párbeszédhez és a témában folytatott eszmecseréhez.

A kérdőív kitöltése a cégeket egyúttal az esélyegyenlőségi terveikkel és fenntarthatósági jelentéseikkel kapcsolatos kérdések végiggondolásában is segítheti. A kérdőívet kitöltő és visszaküldő cégeket az ILO elismerő oklevélben részesíti, amelyet egy ünnepélyes esemény keretében vehetnek át ez év június második felében.

A kitöltött kérdőívet e-mailen vagy levélben küldhetik el Rigó Ildikónak. (rigo@ilo-ceet.hu) Cím: H-1066 Budapest, Mozsár utca 14. Beküldési határido: 2007. május 15.