Az Egyesült Államok Szenátusában ismét felbukkant egy olyan javaslat, amely a felnőtteknek szánt tartalom azonosítását lehetővé tevő meta tag-ek alkalmazását tenné kötelezővé a honlapok működtetői számára.

A javaslatot két demokrata párti szenátus terjesztette elő múlt hét csütörtökön. A törvénytervezet szerint gyermekvédelmi okokból olyan, a honlapok azonosítására alkalmas információt (meta tag) lenne kötelező alkalmazni a szexuális tartalmat hordozó weblapokon, amelyeket a böngészők és keresőprogramok képesek lennének felismerni és ezáltal megakadályozni, hogy a számítógép előtt ülő gyermekek megnyithassák azokat.

Nem ez az első eset, hogy Washington a korhatáros internet megteremtésével próbálkozik.

Legutoljára Alberto Gonzales főügyész állt elő egy hasonló ötlettel, de tíz évvel korábban, a Clinton kormányzat idején egy hasonló elveken nyugvó javaslat még az amerikai Legfelsőbb Bíróságot is megjárta. Az igazságügyi minisztérium még 1996-ban állt elő azzal a javaslattal, hogy az akkori szóhasználat szerint „illetlen” tartalmú honlapokra korhatáros besorolást alkalmazzanak, de a tervezet minden bírósági fórumon elbukott.

A mostani javaslat gyakorlatilag ugyanolyan szabályokat tartalmaz, ezúttal azonban a „gyermekek számára ártalmas” kitétel lenne e tiltás alapja.

Az ilyen weblapokat a már említett korhatáros meta-taggel kellene ellátni, és a Kereskedelmi Minisztérium felhatalmazást kapna bírság kiszabására, ha ezt a honlap üzemeltetői esetleg elmulasztanák. A fentieken túl ezeket a honlapokat az internetet felügyelő nemzetközi szervezetnél, az ICANN-nál (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is regisztrálni kellene majd.