Az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott ( 31 éves pécs- somogyi férfi) házassága 2006-ban megromlott, felesége elköltözött otthonról, két gyermekük azonban a vádlott gondozásában maradt. A vádlott felesége kapcsolatot létesített egy másik férfival, a sértettel, ami a vádlott tudomására jutott, ezt erősen kifogásolta, ugyanis azt szerette volna, ha az asszony visszatér a családhoz.

2006. június 30-án délután a vádlott elhatározta, hogy beszél feleségével és kísérletet tesz az életközösség helyreállítására. Két gyermekével felkereste feleségét, a találkozásnál azonban ott volt a sértett is. A három felnőtt vitába keveredett egymással, a vádlott kérlelte feleségét, hogy jöjjön vissza családjához, az asszony azonban nem mutatkozott erre hajlandónak. A beszélgetésbe beleavatkozott a sértett is, ez azonban a vádlott indulatát csak fokozta. A férfiak elkezdtek lökdösődni, azonban néhány mozdulatot követően ez befejeződött közöttük. A vádlott tovább beszélgetett feleségével, majd a sértett a vádlotthoz lépett, kabátjának ujját megragadta. Néhány lökdösődő mozdulatot követően a vádlott egy egyébként rendszerint magánál tartott, összecsukható, 8cm pengehosszúságú zsebkést vett elő és egy hirtelen mozdulattal a sértett nyakába szúrt, aki néhány lépést hátrált és a vádlottat eltaszította magától. A vádlott a kést összecsukta és fiának adta, majd gyermekeivel eltávozott a helyszínről. 19 óra 50 perckor önként jelentkezett a rendőrségen. A sértett a szúrást követően egy közeli boltba indult az asszonnyal, hogy telefonon orvosi segítséget kérjenek. A kiérkező mentők nem tudták a férfit szállítható állapotba helyezni és a sértett a mentőkocsiban elhalálozott. A szúrás olyan súlyos, életveszélyes sérülést okozott, hogy a sértett életét az azonnal rendelkezésre álló, szakszerű orvosi segítség sem tudta volna megmenteni. A Baranya Megyei Bíróság a vádlottat bűnösnek találta emberölés bűntettében, ezért őt 8 évi börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla Dr. Makai Lajos vezette büntetőtanácsa a Baranya Megyei Bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta. Az ítélet jogerős.