Az EU-ban tavaly ezer veszélyes terméket vontak be a forgalomból a RAPEX figyelmeztetési rendszer segítségével. A visszahívott termékek legnagyobb részét a játékok és elektromos termékek tették ki.

Az Európai Bizottság ma mutatja be a “Rapid Alert Sytem” (RAPEX) 2006-os éves jelentését. A rendszer lényege, hogy a tagállamok gyorsan és hatékonyan figyelmeztethetik egymást a fogyasztókra veszélyes termékekről. 2006-ban 926 veszélyes terméket hívtak vissza a RAPEX rendszernek köszönhetően.

Az öt leggyakrabban visszahívott termék a között is első helyen állnak a játékok (24%) és az elektromos készülékek (19%). A motoros járművek 14, az öngyújtók 11 és a kozmetikumok 5 százalékot tesznek ki. 2005-ben a listát még az elektromos készülékek vezették. Mára azonban a játékok mellett az EU-ba importált mini-motorkerékpárok jelentik az egyik legnagyobb kihívást. A visszahívott termékeken – amelyek több súlyos balesetet okoztak – ugyanis komoly konstrukciós hiányosságokat fedeztek fel.

A veszélyes termékek bejelentésében a legaktívabbak a magyarok (16%) és a németek (16%) voltak, őket követik a görögök (11%) és a britek (10%). A 2005-ös adatokhoz képest tavaly 32 százalékkal több termék került a rendszerbe, amely azt mutatja, hogy a tagállamok egyre magabiztosabban használják ki a rendszer adta előnyöket.

A visszahívott termékek zöme (48%) Kínából származott, egyötödüket az EU-ban gyártották és 17 százalékuk ismeretlen eredetű termék volt.