Az EU ezen a héten indítja el űrkutatási politikáját, míg a külügyminiszterek az EU-amerikai kapcsolatokról vitáznak. Az EU-orosz találkozón a lengyel húsvitáról lesz szó, míg az Európai Parlament képviselői a transzatlanti kapcsolatokról, az ukrajnai helyzetről, a halálbüntetés eltörléséről, a homofóbiáról tartanak megbeszélést, szóba kerül a terápiás gyógyszerkészítmények ügye, valamint Horvátország EU-csatlakozása is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság ezen a héten indítja útjára az Európai Ûrkutatási Politikát, amelynek célja, hogy a tagországok ne függjenek harmadik országoktól, ha a környezetről, az éghajlatváltozásról, a humanitárius katasztrófákról vagy a biztonságról szóló információra van szükségük. Az Európai Bizottság már régóta győzködi a tagállamokat, hogy támogassák űrkutatási politikáját, mert ha Európa nem lép gyorsan, tíz év múlva India és Kína technológiai előnybe kerülhet az EU-val szemben.

Az Európai Bizottság az Esélyegyenlőség évének alkalmából diszkrimináció ellenes teherautót indít útjára, amely egész Európát bejárja majd. Pénteken (2007. április 27.) az első Európai Közút-biztonsági napon a testület közzéteszi az elmúlt év közlekedési statisztikáit.

A Bizottság beszámol a Diabolo műveletről is, melynek során Európa-szerte vámellenőrzéseket tartottak az ázsiai kikötőkből illegálisan az EU-ba szállított cigaretta és egyéb hamisított termékeket keresve.

Az európai kozmetikai direktíva 2009-től, betiltja azokat a kozmetikumokat Európában, amelyeket állatkísérletekkel állítottak elő. Az Európai Bizottság Közös Kutatási Központja újonnan engedélyezett tesztelési metódusokat mutat be a héten.

Tanács

A külügyminiszterek hétfőn (2007. április 23.) Luxembourgban találkoznak, fő témájuk a közelgő EU-amerikai csúcs lesz. Az április 30-án rendezendő találkozón Brüsszel és Washington az energia, a környezetvédelemről és a vízumügyekről tárgyal majd. A csúcsról szerdai ülésén a Bizottság is vitázik. A hétfői külügyminiszteri ülésen szó lesz az iráni helyzetről, valamint a szudáni és a zimbabwei emberi jogi helyzetről is.

Ugyancsak hétfőn kerül sor az EU trojka és Oroszország találkozójára, amelynek fő témája a lengyel húsvita.

Európai Parlament

Strasbourgban összeül az Európai Parlament, amely többek között a terápiás gyógyszerkészítményekről szóló szabályozásról és az ennek kapcsán felmerülő etikai kérdésekről vitázik (2007. április 25.).

Hétfőn (2007. április 23.) a múlt héten Washingtonban járt képviselők, akik a személyes adatok védelméről tárgyaltak az amerikai illetékesekkel, beszámolnak a polgári jogi bizottság tagjainak a megbeszélések eredményeiről.

Hétfő (2007. április 23.) délután szóba kerül többek között a nemzetközi bankkártyás fizetések megkönnyítése is. Ugyancsak hétfőn kerül napirendre az unió következő bővítéseinek – mindenekelőtt Törökország felvételének – hatása a közös strukturális politikára (Pieper), valamint a szellemi tulajdonjogok megsértése – például termékhamisítás – estén alkalmazandó, szigorú büntetőjogi intézkedéseket taglaló jogszabály (Zingaretti) is.

Kedden (2007. április 24.) nem kevesebb, mint 26 – az uniós intézmények 2005-ös költségvetésének végrehajtásáról szóló – jelentést vitatnak meg a képviselők. Így terítékre kerül például az Európai Parlament (Staes), az Európai Bizottság (Garriga Polledo) zárszámadása is. Az uniós ügynökségek költségvetéseinek végrehajtását értékelő 16 jelentést a szocialista Herczog Edit készítette.

Szintén kedden (2007. április 24.) vitatják meg a képviselők az elmúlt nyolc év alatt az EU-ban mintegy 200 ezer embert megfertőző HIV-vírus és az AIDS-betegség elleni harcról szóló jelentést (Andrejevs). Ugyanezen a napon lesz szó a harmadik tengeri biztonsági jogszabálycsomagról, a közös európai légi közlekedési övezetről, a légi közlekedés biztonságának fokozásáról és az uniós műholdas projektről, a Galileóról is.

Szerdán (2007. április 25.) az EU-USA csúcstalálkozóhoz kapcsolódóan a transzatlanti kapcsolatok kerülnek szóba, majd a Horvátország EU-csatlakozási kilátásait taglaló jelentés (Swoboda), valamint az EP klímaváltozással foglalkozó ideiglenes bizottságának felállítása lesz a téma. Szerdán délben az indiai elnök szólal fel az EP ünnepélyes ülésén. A parlament szavaz Szájer József jelentéséről, amely az Európai Bírósággal kapcsolatos rendelkezések módosításával foglalkozik.

Szerda (2007. április 25.) délután az emberi jogok helyzetét értékelik a képviselők (Coveney), aztán a halálbüntetés eltörléséről, a homofóbia elleni harcról, valamint az Ukrajnában kialakult helyzetről vitázik a parlament. Este a tömeges illegális bevándorlás esetére felállítandó uniós gyorsreagálású alakulatokról (Deprez) és az eurózónába tartozó államok államháztartási helyzetéről (Lauk) lesz szó.