A készpénzkímélő fizetési módok új, egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb nemzetközi rendszeréről fogadtak el jogszabályt az EP-képviselők. A külföldön végzett kártyaműveletek és a nemzetközi bankközi átutalások is könnyebbé válhatnak az új, EU-szintű keretrendszernek köszönhetően. A bankszektornak 2010-ig lesz ideje felkészülni a rendszer bevezetésére.

Bár az euróövezetben a készpénzforgalom az új fizetőeszköz bevezetésével 2002-től egyszerűbbé vált, a készpénzkímélő fizetési módok nemzetközi viszonylatban továbbra is drágának és lassúnak számítanak. A különféle bankkártyák jellemzően csak a kibocsátó bank országában használhatók. Ezért a nyaralás, tanulás vagy munka céljából külföldön tartózkodók gyakran kénytelenek az adott országban is számlát nyitni. Ugyanezzel a problémával számos cég is szembesül, ami nehezíti és drágítja az nemzetközi üzleti célú pénzmozgásokat is. Az unió és az európai bankok 2010-ig jelentősen változtatnának a mostani rendszeren.

Gyorsabb és olcsóbb nemzetközi átutalást

Az új szabályozás többé-kevésbé a szolgáltatási irányelv pénzpiaci méretre szabásának is tekinthető, két fő elemmel. A cél egyrészt az, hogy rövidüljön a határon átnyúló fizetések ideje, így a bankok is kevesebb idejig használhatnák ügyfeleik pénzét, ők viszont gyorsabban és olcsóbban juthatnak a szolgáltatásokhoz. Másrészt azt is szeretné elérni az unió, hogy a bankokon túl egyéb szereplők is jelenhessenek meg a piacon, ily módon is mérsékelve a bankok monopolhelyzetéből származó előnyeit.

Az „egységes európai pénzforgalmi övezet” projekt azt jelenti, hogy a nemzetközi és a hazai pénzmozgásokat is egy közös európai rendszeren keresztül fogják lebonyolítani. Ezen felül a bankkártya-használat is egyszerűsödni fog: nemzetközi viszonylatban eltűnnek a különféle korlátozások és extra költségek. Mivel az országonkénti és az EU-szintű pénzforgalmi rendszer közös technikai alapra épül, szükségtelenné válik a másik EU-országban történő bankszámlanyitás. Így a nemzetközi pénzforgalom kevesebb költséggel és vesződséggel jár majd mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára. És bár az új rendszer bevezetése költségeket jelent a bankszektornak, középtávon a rendszert a jelenleginél olcsóbban lehet majd üzemeltetni, ezért várható, hogy a bankok újabb szolgáltatásokkal rukkolnak majd elő.

28 milliárdos megtakarítás

Becslések szerint középtávon, uniós szinten mintegy 28 milliárd euró megtakarítást lehet elérni az új rendszer bevezetésével. Az új irányelv a nemzetközi pénzátutalások többségénél a végrehajtásra (számlajóváírásra) egy napos határidőt szab meg.

Mindez persze csak akkor lesz lehetséges, ha az országonkénti pénzforgalmi rendszerek igazodnak egy közös normarendszerhez. Tulajdonképpen ezt tartalmazza a most a parlament elé kerülő ajánlás.

A francia, néppárti Jean-Paul Gauzès által előterjesztett jelentést már tavaly szeptemberben elfogadta a parlament szakbizottsága. A késést az okozta, hogy az EP szeretett volna a Tanáccsal előzetesen egyetértésre jutni annak érdekében, hogy a jelentést első olvasatban el tudják fogadni. Ez ugyanis felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. A tagállamoknak a Tanácsban ez év március végére sikerült megállapodásra jutniuk a szövegről.

Gauzès, aki több elnökségi perióduson keresztül részt vett a Tanácsban az e témában folytatott tárgyalásokon, üdvözölte, hogy végül sikerült kompromisszumot találni.

Becsei: áttörés a fizetési szolgáltatásokban

„Bízom benne, hogy a belső piac megnyílásának kedvező hatásait is élvezhetjük a sok kedvezőtlen mellett” – mondta parlamenti felszólalásában a néppárti frakció nevében felszólaló Becsei Zsolt. A képviselő reméli, áttörést sikerül elérnio a fizetési szolgáltatásoknál: a szektor eddig elmaradt egységes szabályozása tisztább helyzetet teremt, és új szereplők piacra lépése révén a szolgáltatások árai is csökkenhetnek. „Kiemelkedően fontos a letelepedés és a szolgáltatás szabadságának tényleges biztosítása” – mondta Becsey.

A képviselő üdvözölte, hogy az új szabályozásnak köszönhetően a címzettek hamarabb juthatnak a számukra más országban feladott pénzhez, a bankok pedig rövidebb ideig használhatják ingyen ügyfeleik pénzét. A képviselő örömét fejezte ki, hogy a most elfogadott jogszabály külön megemlékezik a mikrovállalkozásokról.

Becsei úgy vélte, a nemzeti jogba való átültetéstől számított három év elteltével esedékes felülvizsgálatnál derül majd ki, valóban jól jártak-e – a többi között – a képviselő szerint kiszolgáltatott helyzetben lévő közép-európai fogyasztók.